hu en sk

2018. augusztus 01. 17:00 - (szerda)

Kozmosz-sorozat

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ kiállítóterme, 2018. augusztus 01. 17:00

Kozmosz sorozat - Tilless Béla képzőművész tárlata - Flos Fulgens - Kolorfesztivál 2018

 

TILLESS BÉLA (Szihalom, 1932.) képzőművész


1969-től tagja a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének, a Nemzetközi Kepes Társaság tagja, a Société des Artists Indépendants tagja 1990-93.

Alapító tagja a KINETEAM csoportnak 1974-84.

Alapítója és vezetője a MKISZ Interdiszciplináris Szakosztályának 1999-2018.

A debreceni Egyetem Galéria alapítója és művészeti vezetője 1969-78.

 

CSOPORTOS KIÁLLÍTÁSOK:

1959 óta a jelentősebb országos kiállítások (kb.150), a KINETEAM csoport kiállításai. Külföldön: Lengyelország, Norvégia, Németország, Finnország, Szlovákia, Franciaország.

 

EGYÉNI KIÁLLÍTÁSOK:

Budapest – 1965 Mednyánszky terem, 1968, 1971 Lengyel Kultúra, 1971 Angyalföldi Kisgaléria, 1974 Fényes Adolf terem, 1981 Műcsarnok-Kamaraterem, 1989 Fészek klub, 1991 Kassák Múzeum, 2002 Vigadó Galéria, 2008 Karinthy Szalon, 2013 Újbuda Galéria, valamint Eger, Debrecen, Szekszárd, Hajdúszoboszló, Dunaújváros, Karcag, Zalaegerszeg, Marcali, Tiszaújváros, Nyíregyháza, Miskolc, Novaj, Mályinka.
Külföldön: Vaasa (Finnország), Bradford (Nagy-Britannia)

 

MUNKÁI KÖZGYŰJTEMÉNYEKBEN:

Budapest – Nemzeti Galéria, Kassák Múzeum, Debrecen – Déri Múzeum, Irodalmi Múzeum, Dunaszerdahely – Kortárs Magyar Galéria, Hajdúszoboszló – Nemzetközi Kortárs Múzeum, Helsinki – Amos Anderson Múzeum, Jyvaskyla – Alvar Aalto Múzeum, Kuopio – Városi Gyűjtemény, Nyíregyháza – Jósa András Múzeum, Paks – Paksi Képtár, Szczecin – Modern Múzeum, Szombathely – Szombathelyi Képtár, Kalocsa – Schöffer Múzeum, Vaasa – Városi Gyűjtemény.

 

KÖZTÉRI MUNKÁK:

Debrecen, Püspökladány,Tiszaújváros, Mátészalka, Újléta, Nyíregyháza, Hajdúszoboszló, Budapest-Kamaraerdő, Budapest-Őrmező, Pap, Fülesd, Miskolc.

 

TEVÉKENYSÉGI TERÜLETEK:

festészet, köztéri emlékművek, játszóplasztikák, mobilok, templom belső berendezés tervezés, környezetesztétikai tervek, szakmai írások.

 

MUNKÁSSÁGÁRÓL ÍRT:

Művészeti Lexikon, Művészeti Kislexikon, Kortárs Magyar Művészeti Lexikon, Enciplopedia Mondiale degli Artisti Contemporanei /Selidizioni1984/, több cikk jelent meg a Művészet és az Új Művészet folyóiratokban, stb.

 

A tárlat megtekinthető aug. 25 -éig.

 


Kiállításmegnyitó, Szilágyi Gábor tolmácsolásában:

 

(Mottó 1)
Tág a világ
Mint az álom
Mégis elfér 
Egy virágon
Weöres Sándor: Pára


Virágvilágok – világvirágok… 

A kozmosz. 

Sok csillagos eget, éjszakai mennyboltozatot ábrázoló festményt ismerek, és mostanában szándékosan át is néztem annyit, amennyit csak tudtam. Absztrakt, expresszionista, impresszionista képeket, meg, sajnos leginkább, ahogy magamban nevezem: dekorációt, - persze „művészetnek” eladva. És nyilván hiperrealista-fotórealista-szürrealista stílben fogant sci-fi „csendéleteket” is – ’szerelem a Marson’, ’mélázás a Holdon’, meg ilyenek… S mindehhez több online kurzus és nem olcsó festőszakkör segítene, hirdetéseik szerint, nyugati háziasszonyoknak vízfestékkel, vagy épp akrillal csillagos eget ábrázolni. 

De sokkal régebbi ábrákat, rajzokat is: a franciaországi Lascaux-barlangban 16.500 évesnek vélt, három csillagot ábrázoló égbolt-képet gondoltak a kutatók megtalálni, ettől nem messze pedig a Pleiádokat, azaz a Fiastyúkot. Egy spanyolországi barlangban 14 ezer éves csillagképet láttak meg. A németországi, Lipcséhez közel kiásott, 3600 éves, ún.  Nebrai bronzkorong kerek Holdat és csillagokat ábrázol, eltéveszthetetlenül. Egyedi darab, már művészi kidolgozással, nem tudjuk melyik bronzkori kultúra terméke. Mindezeknél persze részletesebb, mert 1300 (!) csillagot mutat, fekete és piros tintával rajzolva, magyarázatokkal, az észak-nyugat Kínában 1900-ban Stein Aurél által fellelt tunhuangi, 4 méter hosszú papírtekercs. Kína felett a csillagos ég, az időszámításunk szerinti 600-as évek közepén-végén, amikor a későbbi magyar törzsszövetség tagjai már Etelköz felé tartottak, vagy talán ott nézték a sztyeppe fölé magasodó égboltot…
 
Az ősemberek művészete, amit Tilless Béla a Mimézis című zseniális munkájában (is) átél és átéltet; majd a kutatás, formalizálás és az oktatás, amit az avantgarde tanulmányozása során szív fel (Kassák, a Ma, a Bauhaus – és MEKKORA előnye egy magyar művésznek, hogy Kassák felől nézheti a Bauhaust!, és Csontváry, vagy Rippl-Rónai felől a festői modernitást!); szóval mindez igen tudatos, alaposan átgondolt, egyszerűnek látszó, de nagy hatású, erős munkákban jelenik meg. A debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem Egyetem Galériájának nemcsak vezetője, szervezője, kiállításainak rendezője volt, de ott tanuló és városi fiataloknak oktatója is az 1970-es években. Nemcsak a Mimézis gondolatvilágát, az univerzum, a kozmosz, s egyben az emberi művészet megragadását, hanem Ablakok c. sorozatát is visszatérni látom a Kozmosz-képekben.  

A művész egy táguló, egyre tudatosabb, vállaltabb, tisztább festői univerzummal áll előttünk. 
Ha az említetteknél korábban kerekded arcok, formák, homogén hátterek, egy benső harmónia külső egyensúlya emelte figuráit időtlennek tűnő mozdulatlanságba, ikonszerű, szakrális megfogalmazást sugallva, később meg túllép az Ablakok társadalomkritikáján is,  - akkor most a Kozmoszban már nem közvetlenül az emberre reflektál, az ablakokra néző, azok mögött „élő” emberre. Hanem kitekint a kitárt nyílásokon, egészen messzire. 

De tűnődjünk el hirtelen: Ki tekint itt ki? Mi magunk, az emberek, a nézők, akik egyben ennek a csodának résztvevői is vagyunk. Azt nézzük, amiben benne is vagyunk…

A szó maga, „kozmosz” az ókori kisázsiai görög gondolkodóktól indul, az ősi előzmények után ugyanis ők foglalkoztak először összefüggően a világegyetemmel, a kozmosszal, nemcsak Hold-naptárakkal, a Nap és a csillagok látszólagos mozgásaival, jelképekkel és metaforákkal, amik a mindennapokhoz látszottak szükségesnek. Püthagorászról mondják egyes enciklopédiák, hogy nála jelent volna meg először ez a szó: kozmosz. Inkább általa. Ő ugyanis egy sort se írt le, csak sétált, elmélkedett, beszélgetett, s elmondta tanítványainak miről mit gondol, meg – fennmaradt leírások szerint – varázsolt, bűvészkedett… Platón és Arisztotelész egyszer-egyszer említik csak őt az írásaikban. Akkor hát ki? 
Anaximandrosz, - azaz vele tulajonképpen a püthagoreusok, a tanítványok és barátok köre foglalkozott igazán az életmód-guru Püthagorász helyett a kozmosszal. Így tehát a preszokratikus, azaz a Szókratész előtti görög filozófia jelenik meg halványan a háttérben.

A kosmein ige azt jelenti: szépít, elrendez, a kozmetikosz – az az illető, aki ilyesmihez ért. (Ismerős ugye? Kozmetikus… Persze hozzánk nem az ógörögöktől került, most az időszámítás előtti 600-as, 500-as évekről beszélünk, hanem a XVI. századi Franciaországból…) Eredetileg a görögök a katonai parádéknál használták, hogy „szép rend” legyen, - aztán bővült a szó jelentésköre. De hogy jött a világegyetemhez? Nos, ahogy az egyiptomiak, vagy bármely ősi társadalom, a babilóniak, vagy még előttük a 12 ezer évvel ezelőtti, az anatóliai fennsíkon, a Göbekli Tepe dombon csodás szentélyt építő társadalom tagjai észrevették: szabályokat fedeztek fel az égen haladó csillagok, a Nap és a Hold járásában. Egy idő után már feljegyzéseik is voltak többnyire képes, és nekünk sajnos ma rejtjelesnek tűnő formákban. Ezek alapján napéjegyenlőséget, napfogyatkozást stb. is meg tudtak jósolni. De a lényeg, hogy felfedezték a REND-et, s ezért ezt az egészet, benne a Földet együtt Kozmosznak, szép rendnek kezdték nevezni. Kellő tisztelettel. /Az emberi társadalom rendjét oikümenének nevezték, eleinte külön értették a kozmosztól, majd belevették, így azt „a teljes, az egész rendje” jelentéssel ruházták fel./

Tilless Béla festményeit nézzük… mindegyiken fel-felcsillan valamilyen szabályos forma, és ha a sorozat itteni darabjait is szemügyre veszünk, hasonlóságok is. 

(Mottó 2)
Kertemben érik 
a leveles dohány
A líra: logika;
De nem tudomány.
József Attila: Ha lelked, logikád...

 

A költészet, a festészet, de minden művészet is logikus, világos, tiszta, azonnal érthető, – de nem szabad, hogy magyarázzon, indokoljon, érveljen, az nem a dolga. 

A XIX. és a XX. század fordulóján sok festő, szobrász érezte, hogy a régi mesterek ösztönös alkotásán érdemes túllépni, megnézni, hogy egy mozdulat, egy irány, egy színfolt, vonal, pontok sora HOGYAN hat? Miért éppen úgy, miért idézhet fel hasonló attitűdöket, magatartásokat a nézőkben? S hogyan működnek az eszközeik: a pont, a vonal, a foltok, a színek, a síkok, a tér, a súlyok, az arányok… A SZÍNEK

Amit avantgarde – „előőrs” művészetnek nevezünk, abban a művészek aprólékos elemzéssel, szinte tudományos megszállottsággal alkottak, építettek, konstruáltak, s persze romboltak is, legalábbis látszólag, elsősorban a korábbi beidegződéseket, az attitűdöket, elvárásokat a ’művészettel’ szemben. Elnagyolt vonalakkal is tudtak embereket, magatartásokat, érzelmeket jelezni, érzékeltetni. Fontosak lettek a gesztusok is, ahogyan egy-egy alkotó rajzolt, festett, (gondoljunk Picassora, Van Goghra). És felfedezték a színek érzelmi-értelmi töltetét. Robert Delaunay, a ’Kozmikus térformák’ kép alkotója fogalmazza ekkoriban:  „A szín egymagában forma és téma…” Van Gogh ’Csillagos éj’ című képét látva, eszünkbe juthat mit mondott erről: „Nekem …szörnyen szükségem van – kimondjam a szót? A vallásra. Olyankor kimegyek, és csillagokat festek.”

A nézőknek, a kiállítás-látogatóknak elegendő az is, ha a színek szintjén engedik magukra hatni e képeket. Hatásukhoz nem kell igazán tudni, vagy átgondolni, hogy az „ábrázoltak” mérete irdatlan, hatalmas gáztömbök, és milliárd csillag egy-egy galaxisban, vagy egy felrobbant, a mi Napunknál többezerszer, milliószor nagyobb test, hangja nincsen úgy süvölt, és hatalmas sebességgel tolja minden irányban az anyagát, molekulákat, atomokat, még kisebb, és még annál is kisebb részecskéket. 

S mindazt, amit Tilless Béla finoman és ravaszul elénk rak, mintha tájképek lennének, vagy ablakok, amin kipillantunk erre az úri tájra egy ilyen délutánon, mint a mai, csak MI látjuk így… Az egyik százmillió évvel ezelőtt látszódott ilyennek, a másik 5 milliárd éve, a harmadik 10 éve… Fényük ennyi ideig száguldott felénk.

A Kepler, a Hubble, de a hawaii hegyen, a Mauna Keán álló obszervatórium távcsöve is színes képeket mutat. Annál, amit itt látunk kevésbé színeset – a színszűrőket a csillagászok és a fizikusok arra használják, hogy megtudják, milyen anyagból állnak ezek a gázködök, csillagrendszerek, csillagok… S gyakran a kapott képet is színezik, hogy molekulákat és izotópokat különítsenek el a fotókon. Az ultraibolyát és az infravöröst mi nem is látjuk, bizonyos színezéssel azt is érzékeltetik néha, hogy tudjuk, azokon a sávokon is mutatja magát az adott égitest. A röntgensugárzást nem is említve… Mégis, azt mondják, hogy jó közelítéssel ilyesmi színeket látnánk, ha a világűrben lennénk, és onnan nézhetnénk őket. 

Tilless Béla Kozmosz sorozata az áhítatot közvetíti, méghozzá sallangmentes természetességgel. Az ember ránéz a festett vászonra, és akárha egy zengő zenei akkordot hallana, majd észreveszi, - ahogy a szeme a foltokat, irányokat követni kezdi, pásztázza, - azt a finom mozgást, amitől életre kel a festmény. Tudjuk, hogy a kép, amit látunk elKÉPesztő és egyben elKÉPzelhetetlen. S mégis: ez az a táj, amiben valójában élünk, a művész csendesen emlékeztet a helyünkre: ez a nagy otthonunk. Felidéz, megidéz. A művész dolga. 

A sámán, a táltos, a varázsló, mindegy hogy nevezzük, - a kezdetekkor ő az a figura, aki elkezdi a tudást felhalmozni. S aztán beleütközik a nagy problémába: hogyan őrizze meg és adja tovább mindazt, amit megtudott? Olyan eszközöket kellett kitalálniuk, amikkel sűrítve el tudták mondani a lényeget, ugyanakkor érdekesek voltak, hogy mindig legyen olyan valaki, aki meg akarja tanulni. Emellett arra is ügyelni kellett, hogy elsősorban azok tanulják meg, vigyék tovább, akik tényleg kezelni akarják, s ő maguk nem a maguk hasznára továbbadni. Szimbólumokat, metaforákat találtak ki, amik nagy részét mi már nem értjük, s amikor azután költeni, írni tudtak, akkor meg legendákba, mondákba, mesékbe fogalmazták. Ritmusosan, hogy könnyebb legyen tanulni és továbbmondani, akkor is, ha megfejteni nem mindenki tudta. Mert egy-két generáció után mindig akadt olyan, aki rájött és megértette, sőt, tovább fejlesztette. 

Soha ne feledjük: amit látunk, Göbekli Tepét, Stonehenge-et, a piramisokat, azok mögött többezer éves állandó, mindennapos megfigyelés és lejegyzés áll, sokszázezer névtelen, ősi tudós, embertársunk áldozatos munkája. Még ahhoz is, hogy valamiről kimondhassák állócsillag, azt évszázados szüntelen figyelemmel kellett követniük…

Kellenek azok a képek, amik megállítanak, sűrítik magukban lényeges mondandójukat, olyasmit, amit a hétköznapokban szinte észre sem veszünk, nem gondolunk át. Tilless Béla korábbi munkáival, az említett, most már egy finn múzeumban álló Mimézissel, vagy az Ablakok képeivel, s persze erős, dinamikus térformáival is minden alkalommal ilyen lényeges mondandót közvetített, ikonikus tömörítettséggel, egyben érzékletesen, izgalmasan, és – rá jellemzően – szerényen.  

Ahogy itt is – csak körbejárunk, szemünk sarkából észlelve: ott az egyik, előttünk meg egy másik festmény. Aztán hónapok, évek múltán is bevillannak; talán álmodunk velük, egy pillanatra megállunk: igen, itt élünk, ebben a hatalmas színes kozmoszban, annak egyik csendes sarkában.  

Több tudós véli úgy, hogy a tudatnak valamilyen központi szerepe lehet a kozmoszban, mert ez olyan speciális tulajdonságokkal rendelkezik, amik lehetővé teszik, hogy megalkossa és fenntartsa az életet, s abban megjelenjen a tudat.  Talán épp közönségre vágyik ez az élő Világegyetem, a Kozmosz, ahogy itt, a falakon is látható, színekkel áradó szépségében kering és tágul, távolodik, szül és születik, elnyel és szétárad.


Nem a kerek világ alkot teret, az ember alakít, vonalból keret
lesz, ablak, ajtó a fényre, színhez szín ér szüntelen,
tér épül, s az idő, mint a vér köti lágy részeit a látatlan sötét 
anyag erőihez, távlata zúg, lebeg, lüktet a közel, elremeg,
eleven síkra simul az eredő, iránya mélység, képzete tömeg, 
a képen túl a nagy kiterjedésben hidegen zúgnak a terek.
A néző az ajtón át tekint a túlra, látva látja honát falra vetítve,
a képen, hol tekintete gyalogol helyben állva a kéksötét tartomány
alatt, megéledésre vár, mozdulatra, a síkra a tér aludni tér
meg ébredni öntudatra ablakon át, fanyar arccal nézni magát 
…………..
Egymásra tekint, űrhűvös térben kering a világ s választott tükre, 
pont, vonal, folt, - mind mi lesz, lehetne s volt.
(Sz.G.)


SZILÁGYI GÁBOR
2018-08-01, Kazincbarcika

 

A program díjtalan

Programjaink

2018-08-01 - szerda

Egyéb
- Kazincbarcika

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterme

Kozmosz-sorozat

Tilless Béla képzőművész tárlata

Családi programok
- Kazincbarcika

Városi kiállítóterem

2018-08-02 - csütörtök

Egyéb
- Kazincbarcika

Kolorlab

Acél*vonal és Hangzatok c. kiállításmegnyitó

Tettamanti Béla és Kopasz Tamás tárlata

Egyéb
- Kazincbarcika

Mezey István Művészeti Központ

Ambrus Attila, a „Viszkis”

Élet a börtön után

2018-08-03 - péntek

Előadó-művészet
- Nekézseny

Konkordi terasz

Horgas Eszter

Nyár esti Örömzene

Előadó-művészet
- Kazincbarcika

Mezey István Művészeti Központ udvara

Aleva Zsófia

"Helyi tehetségek műsora" - gitáron kísér: Kanesz Mátyás

Előadó-művészet
- Kazincbarcika

Mezey István Művészeti Központ udvara

ZTM Group

"Helyi tehetségek műsora"

Előadó-művészet
- Kazincbarcika

Mezey István Művészeti Központ udvara

Bereczki Zoltán

Szenvedély koncert

2018-08-04 - szombat

Előadó-művészet
- Kazincbarcika

Mezey István Művészeti Központ udvara

Anconai szerelmesek

Zenés komédia a Veres1Színház előadásában

2018-08-05 - vasárnap

Egyéb
- Kazincbarcika

Völgy park

Családi programok
- Kazincbarcika

Völgy park

Családi programok
- Kazincbarcika

Völgy park

Családi programok
- Kazincbarcika

Völgy park

Családi programok
- Kazincbarcika

Mezey István Művészeti Központ udvara

Előadó-művészet
- Mucsony

Zászlópark

Unique akusztik

Élő koncert

2018-08-06 - hétfő

Családi programok
- Kazincbarcika

Völgy park

„Éljünk környezettudatosan”

Kolor Kölyöksziget - Zöld Völgy kamion és ugrálóvár

Családi programok
- Kazincbarcika

Völgy park

Családi programok
- Kazincbarcika

Mezey István Művészeti Központ

Kölyökmozi

Kolor Kölyöksziget

Előadó-művészet
- Kazincbarcika

Don Bosco Sportközpont

M.É.Z.

Live Music a Fröccsteraszon

2018-08-07 - kedd

Családi programok
- Kazincbarcika

Egressy Béni Városi Könyvtár

Könyvtárkóstolgató

Kolor Kölyöksziget

Családi programok
- Kazincbarcika

Völgy park

KolorArt Visual

Kolor Kölyöksziget - filmes, fotós, grafikai műhelyfoglalkozások

Családi programok
- Kazincbarcika

Völgy park

Kézműves Bütykölde

Kolor Kölyöksziget

Előadó-művészet
- Kazincbarcika

Szent János Görögkatolikus Templom

Előadó-művészet
- Kazincbarcika

Csónakázó-tó

Sky Fanatic

Élő koncert

Előadó-művészet
- Berente

Horgásztó

Előadó-művészet
- Kazincbarcika

Csónakázó-tó

Punnany Massif

Élő koncert

2018-08-08 - szerda

Családi programok
- Kazincbarcika

Völgy park

MODELLMIX

Kolor Kölyöksziget

Családi programok
- Kazincbarcika

Völgy park

KREATÍV KUCKÓ

Kolor Kölyöksziget - rajzos mondókák, kézműveskedés az Idővárral

Családi programok
- Kazincbarcika

Völgy park

RENDŐRAKADÉMIA

Kolor Kölyöksziget - interaktív rendőrségi vetélkedő

Családi programok
- Kazincbarcika

Völgy park

Kézműves Bütykölde

Kolor Kölyöksziget

Előadó-művészet
- Kazincbarcika

Csónakázó-tó

Pataky Művek

Élő koncert

Előadó-művészet
- Kazincbarcika

Csónakázó-tó

Edda Művek

Élő koncert

2018-08-09 - csütörtök

Családi programok
- Kazincbarcika

Völgy park

NÉPI JÁTSZÓTÉR

Kolor Kölyöksziget

Családi programok
- Kazincbarcika

Völgy park

Családi programok
- Kazincbarcika

Völgy park

Kézműves Bütykölde

Kolor Kölyöksziget

Előadó-művészet
- Kazincbarcika

Völgy park

Zabszalma Együttes

Kolor Kölyöksziget - Gyerekmuzsika világzenei alapon

Előadó-művészet
- Bánhorváti

Református Templom

Szegedi Csaba

Templomi koncert

2018-08-10 - péntek

Családi programok
- Kazincbarcika

Völgy park

Családi programok
- Kazincbarcika

Völgy park

Bolondóci Boldizsár

Kolor KölyökSziget - interaktív mesejáték

Családi programok
- Kazincbarcika

Völgy park

Kézműves Bütykölde

Kolor Kölyöksziget

Családi programok
- Kazincbarcika

Völgy park

Bóbita zenekar

Kolor KölyökSziget - gyermekkoncert

Előadó-művészet
- Kazincbarcika

Csónakázó-tó

Z!Enemi

Élő koncert

Előadó-művészet
- Kazincbarcika

Csónakázó-tó

Tankcsapda

Élő koncert

2018-08-11 - szombat

Családi programok
- Kazincbarcika

Völgy park

MAKADÉMIA

anyagtudományi játszóház a Miskolci Egyetem munkatársaival - Kolor Kölyöksziget

Családi programok
- Kazincbarcika

Völgy park

VERSELGŐ

Gyermekversek a Kazinci Klubtól

Családi programok
- Kazincbarcika

Völgy park

Családi programok
- Kazincbarcika

Völgy park

FILC-VILÁG

varróműhely - Kolor Kölöksziget

Családi programok
- Kazincbarcika

Völgy park

MintaPinty zenekar

Kolor KölyökSziget - gyermekkoncert

Családi programok
- Kazincbarcika

Völgy park

Eszter-lánc mesezenekar

Kolor KölyökSziget - gyermekkoncert

Előadó-művészet
- Sajókaza

Radvánszky-Kastély terasza

Cimbaliband

Recycle concert Danics Dórával - KolorCountry

Előadó-művészet
- Kazincbarcika

Csónakázó-tó

Lights Off Color Festival

Részletek rövidesen...

2018-08-12 - vasárnap

Sport
- Kazincbarcika

Csónakázó-tó

Előadó-művészet
- Kazincbarcika-Alsó

Református Templom

Güsch!

Élő koncert

Előadó-művészet
- Alacska

Református Templom

SeptoForte Együttes

Templomi koncert

Előadó-művészet
- Kazincbarcika

Csónakázó-tó

Smink

Élő koncert

Előadó-művészet
- Kazincbarcika

Csónakázó-tó

2018-08-13 - hétfő

Előadó-művészet
- Kazincbarcika

Mezey István Művészeti Központ

Bencs Kitti – hastánc

Táncsziget - Táncoljunk együtt: workshop óra

Családi programok
- Kazincbarcika

Völgy park

KREATÍV KUCKÓ

Kolor Kölyöksziget - rajzos mondókák, kézműveskedés az Idővárral

Családi programok
- Kazincbarcika

Völgy park

Kézműves Bütykölde

Kolor Kölyöksziget

Előadó-művészet
- Sajóbábony

Tájház

Miskolci Illés EmlékZenekar

„Szörényi Levente és Bródy János ajánlásával”

Családi programok
- Kazincbarcika

Mezey István Művészeti Központ

Kölyökmozi

Kolor Kölyöksziget

Előadó-művészet
- Rudabánya

Városi Szabadidőpark

Ismerős Arcok

Élő koncert

Előadó-művészet
- Kazincbarcika

Munkácsy tér

Flash Táncstúdió

Táncsziget - Színes Táncesték: Kelet a nyugatban – hastánc bemutató

2018-08-14 - kedd

Előadó-művészet
- Kazincbarcika

Mezey István Művészeti Központ

Czifra-Kutas Enikő és Azari Péter

Táncsziget - Táncoljunk együtt: workshop óra

Családi programok
- Kazincbarcika

Egressy Béni Városi Könyvtár

Könyvtárkóstolgató

Kolor Kölyöksziget

Sport
- Kazincbarcika

Völgy park

Kézműves Bütykölde

Kolor Kölyöksziget

Sport
- Kazincbarcika

Völgy park

Sportvetélkedő

Kolor Kölyöksziget

Előadó-művészet
- Szuhakálló

Kastélykert

Miskolc Dixieland Band

Sztárvendég: Szulák Andrea

Előadó-művészet
- Kazincbarcika

Szent Család Templom

Sebestyén Márta

Élő koncert

Előadó-művészet
- Kazincbarcika

Munkácsy tér

Czifra-Kutas Enikő és Azari Péter

Táncsziget - Színes Táncesték: Argentin tangó-workshop

2018-08-15 - szerda

Előadó-művészet
- Kazincbarcika

Mezey István Művészeti Központ

Kugler Zsolt

Táncsziget - Táncoljunk együtt: workshop óra

Családi programok
- Kazincbarcika

Völgy park

KÖLYÖKMEDICAL

Kolor Kölyöksziget - egészségmegőrzés a Vöröskereszt munkatársaival

Családi programok
- Kazincbarcika

Völgy park

Kézműves Bütykölde

Kolor Kölyöksziget

Előadó-művészet
- Kazincbarcika

Munkácsy tér

Kugler Zsolt

Táncsziget - Színes Táncesték: Generations – street dance show

2018-08-16 - csütörtök

Előadó-művészet
- Kazincbarcika

Mezey István Művészeti Központ

Szudki Osayma

Táncsziget - Táncoljunk együtt: workshop óra

Gasztronómia
- Kazincbarcika

Ambrózia Étterem és Panzió

MEDITERRÁN KOLOR GRIILL-, és HALVACSORA

Maksa Zoltán humorista előadásával fűszerezve

Előadó-művészet
- Kazincbarcika

Felső-Barcikai Református Templom

Előadó-művészet
- Dubicsány

Magtár udvar

Muzsikás Együttes

Élő koncert

Előadó-művészet
- Kazincbarcika

Munkácsy tér

Szudki Osayma, Farkas Júlia

Táncsziget - Színes Táncesték: Body N Soul

2018-08-17 - péntek

Előadó-művészet
- Kazincbarcika

Mezey István Művészeti Központ

Bencs Zoltán - jazz

Táncsziget - Táncoljunk együtt: workshop óra

Előadó-művészet
- Kazincbarcika

Szent Család Templom

Gasztronómia
- Kazincbarcika

Fő tér

X. Barcikai Bormustra

Európai Borlovagrend Magyarországi Konzulátusának Borsodi Régiója támogatásával

Előadó-művészet
- Kazincbarcika

Fő tér

The Blackbirds

Élő koncert

Előadó-művészet
- Kurityán

Kastélykert

Pély Barna

akusztik koncert

Előadó-művészet
- Kazincbarcika

Fő tér

Flash Táncstúdió

Táncsziget - Színes Táncesték: Flash Táncstúdió – Jazzbemutató

Előadó-művészet
- Kazincbarcika

Fő tér

Zséda

Élő koncert

2018-08-18 - szombat

Előadó-művészet
- Dédestapolcsány

a község központja

St. Martin

A nyár színei zenében szaxofonra és pánsípra hangolva

Gasztronómia
- Kazincbarcika

Fő tér

X. Barcikai Bormustra

Európai Borlovagrend Magyarországi Konzulátusának Borsodi Régiója támogatásával

Előadó-művészet
- Kazincbarcika

Fő tér

Magos Együttes

Élő koncert

Előadó-művészet
- Kazincbarcika

Fő tér

Duna Művészegyüttes – Puszták népe

Betekintés a puszták népének különleges világába...

2018-08-19 - vasárnap

Családi programok
- Kazincbarcika

Térség

Családi programok
- Kazincbarcika

Belváros

KOLORTÚRA

Városnéző túrák kisvonattal - (17:00, 18:00, 19:00, 20:00, 21:00)

Előadó-művészet
- Kazincbarcika

Fő tér

Gasztronómia
- Kazincbarcika

Fő tér

X. Barcikai Bormustra

Európai Borlovagrend Magyarországi Konzulátusának Borsodi Régiója támogatásával

Előadó-művészet
- Kazincbarcika

Fő tér

Gájer Bálint

Élő koncert

Előadó-művészet
- Kazincbarcika

Fő tér

Geszti Best Of

Élő koncert

2018-08-20 - hétfő

Egyéb
- Kazincbarcika

Szent Család Templom

Ünnepi szentmise

Szent István ünnep

Családi programok
- Kazincbarcika

Térség

Családi programok
- Kazincbarcika

Belváros

KOLORTÚRA

Városnéző túrák kisvonattal - (16:00, 17:00, 18:00, 19:00, 20:00)

Gasztronómia
- Kazincbarcika

Fő tér

X. Barcikai Bormustra

Európai Borlovagrend Magyarországi Konzulátusának Borsodi Régiója támogatásával

Előadó-művészet
- Kazincbarcika

Fő tér

Előadó-művészet
- Kazincbarcika

Fő tér

Szalóki Ági

Élő koncert

Előadó-művészet
- Kazincbarcika

Fő tér

Bródy János

Élő koncert

Egyéb
- Kazincbarcika

Fő tér

Tűzijáték

Ünnepi tűzijáték a városháza mögötti területen

2018-08-25 - szombat

Előadó-művészet
- Sajógalgóc

templomtér