Civil szervezetek, helyi közösségek együttműködése Kazincbarcikán

Projekt címe: „EGYütt egy/MÁSért!”

Azonosító: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-01030

Kedvezményezett: BO(S)ZI Rekreációs és Egészségfejlesztő Egyesület

Támogatási összeg: 2 861 410,- Ft

Támogatás mértéke: 100%

A projekt célja a fogyatékkal élő gyereket, vagy felnőttet gondozó családok összefogása és számukra szakmai, közösségfejlesztő programok szervezése. A családi gondozás nehézségeivel foglalkozó szakmai előadás, családi élmény programok megszervezése az évszakokhoz kapcsolódóan nem csak a fogyatékkal élőt gondozó családok számára, valamint csoportfoglalkozások szervezése. Cél a családok közösségfejlesztése, illetve az érzékenyítés és integráció növelése.

Projekt zárása: 2020.12.31.


Projekt címe: „Színek és évek”

Azonosító: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00952

Kedvezményezett: Egressy Béni Városi Könyvtár

Támogatási összeg: 2 775 135,- Ft

Támogatás mértéke: 100%

A projekt célja a Kazincbarcikán élő hátrányos szociokulturális helyzettel rendelkező emberek életminőségének javítása a generációk közti együttműködés erősítésével 0 éves kortól a nyugdíjas korosztályig. A könyvtár alap- és kiegészítő tevékenységeinek széles körű megismertetése kiemelten olyan városlakók környezetében, akik nem, vagy csak ritkán használják ki a törvény által biztosított ingyenes könyvtárhasználatot, mely a dokumentumok helyben használatára és a közösségi programokon való ingyenes részvételre vonatkozik. Megvalósul egy nagyobb szabású projekt nyitó és záró rendezvény A projekt záráshoz kapcsolódik egy online és személyes jelenlétet igénylő, családok felé megfogalmazott vetélkedősorozat.

Projekt zárása: 2020.04.30


Projekt címe: Szuper Nagyi képzés

Azonosító: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-01017

Kedvezményezett: Kazincbarcika Város Kommunális és Kulturális Fejlődéséért Alapítvány

Támogatási összeg: 2 145 614,- Ft

Támogatás mértéke: 100%

A projekt célja a Szuper Nagyi képzés, hogy az idősebb, 50 év feletti generáció felkészülve, napjaink sajátosságaival megismerkedve tudjon foglalkozni, segíteni a fiatalabb generációknak, gyermekeknek, tinédzsereknek. A képzés 30 elméleti órát és 40 óra gyakorlati munkát tartalmaz. A gyakorlati képzést hátrányos helyzetű családok gyerekeinél fogják eltölteni az idősek. A megvalósításhoz kapcsolódik egy 1 nyílt nap szervezése óvodák, iskolák szülői közösségének, hogy megismertessék velük a Szuper Nagyi programot, illetve a képzésen résztvevő időseket. A képzést elvégzők gyerekfelügyeletet tudnak vállalni, illetve gyerekfoglalkozásokat tartani a jövőben.

Projekt zárása: 2020.11.15


Projekt címe: Közösségben egymásért - Kazincbarcikai Ördögök Sportegyesületnél (avagy helyi aktivitást, társadalmi szolidaritást elősegítő tevékenységek a Kazincbarcikai Ördögök Sportegyesületnél)

Azonosító: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-01029

Kedvezményezett: Kazincbarcikai Ördögök Sportegyesület

Támogatási összeg: 2 998 826,- Ft

Támogatás mértéke: 100%

A projekt célja a jégkorongszakosztály által szervezett családi események, akadályversenyek, ügyességi feladatok szervezése a gyerekek és szülők bevonásával. Helyi jégkorongos sportági emlékek kiállítása, példaképek bemutatása. Játék és szabályismereti tájékoztatók tartása. A jégkorong szakosztály működésében résztvevő fiatalok, családok számára egészségfejlesztési programok szervezése – önismeret, étkezés, együttműködés, stresszkezelés, motiváció, valamint kommunikáció, médiakezelés a mindennapokban

Projekt zárása: 2021.07.15


Projekt címe: A JÖVŐ VÁROSA - KAZINCBARCIKA 100

Azonosító: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00113

Kedvezményezett: Kazincbarcika Város Kommunális és Kulturális Fejlődéséért Alapítvány

Támogatási összeg: 2 968 537,- Ft

Támogatás mértéke: 100%

A projekt célja, hogy a város lakói kreatív alkotásokkal elképzeljék, hogy milyen is lehet a 100 éves Kazincbarcika 35 év múlva.

Ennek kapcsán „Jövő városa – Kazincbarcika 100” alkotó pályázatot bonyolítanak le az Idővár Nyugdíjas Kulturális Klub szervezésében. A pályázatra várják lakosok (gyermekektől kezdve az idősekig), civil közösségek, intézmények képviselőinek és az egyéni és közös alkotását. Az alkotások elkészítésére több módszerrel van lehetőség: rajz, makett, vers, próza, ének, videó. Az alkotó munkát inspirációs napok és mentornapok segítik, ahol egy-egy napjainkat és a jövőt érintő témát dolgoznak fel a szakemberek segítségével a résztvevők. A projekt zárórendezvényén bemutatják az elkészült alkotásokat, illetve a résztvevőknek átadják a beérkezett pályázatokat megörökítő nyomtatott kiadványt és CD-t.


Projekt címe: „A REMÉNY NAPJA”

Azonosító: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00175

Kedvezményezett: Kazincbarcikai „Teljes Életért” Egyesület

Támogatási összeg: 2 893 575,- Ft

Támogatás mértéke: 100%

A projekt fő célja a „Remény Napja” egész napos rendezvénysorozat megszervezése, mely során felhívják a résztvevők a figyelmet a daganatos megbetegedések megelőzésére, rehabilitáció lehetőségére, a családi és külső környezeti támogatás fontosságára.

A rendezvényen elhangoznak előadások, beszélgetéseket szerveznek, illetve ingyenes, a daganatos betegségeket megelőző szűrővizsgálaton vehetnek részt az érdeklődők, érintettek. Az előadások a daganatos megbetegedések témakörében, az egészséges táplálkozással és lélekkel kapcsolatosan kerülnek megrendezésre.

A daganatos megbetegedések kezelésével, megelőzésével kapcsolatos figyelemfelhívást szolgálja a Völgy Parkban a „Remény Fájá”-nak elültetése és az „Összefogás a mellrák elleni” közösségi séta a belvárosban. A szabadtéri megjelenést mini családi program kíséri. Sor kerül a nap folyamán a „Család ereje” témában meghirdetett rajzpályázatra, speciális termékekkel rendhagyó divatbemutatóra.

Projekt zárása: 2019. június 15.


Projekt címe: „Gondoskodó város”

Azonosító: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00169

Kedvezményezett: Kazincbarcikai Mozgáskorlátozottak Egyesülete

Támogatási összeg: 2 781 400,- Ft

Támogatás mértéke: 100%

A projekt fő célja az „Esélyegyenlőségi Nap” egész napos program lebonyolítása ép és fogyatékkal élők számára. A program fontos eleme az érzékenyítés, mely során az ép lakosok bele tudják képzelni magukat a különböző fogyatékkal élők helyzetébe a fogyatékkal élők által is használt sajátos eszközök segítéségével.

Az esélyegyenlőségi napon elhangoznak előadások, illetve bemutatók a fogyatékkal élők foglalkoztatásáról, illetve az életben tapasztalt mindennapi nehézségekről és azok leküzdéséi lehetőségeinek módjairól.

A programhoz ingyenesen elérhető szűrővizsgálat kapcsolódik, mely során az érdeklődők érzékszerveit mérik fel speciális eszközökkel.

Az eseményt rajzkiállítás és kreatív alkotó programok, illetve fogyatékkal élő művészeti csoportok bemutatója kíséri.

Projekt zárása: 2019. szeptember 30.


Projekt címe: „A sport mindenkié!”

Azonosító: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00174

Kedvezményezett: Kazincbarcikai Kézilabda Sport Egyesület

Támogatási összeg: 2 552 935,- Ft

Támogatás mértéke: 100%

A projekt célja: a Sport mindenkié programsorozat lebonyolítása az egészséges életmód elterjesztése és a tudatos mozgásra való felkészítés a nevelés érdekében.

Az esemény révén a kézilabda sportklub népszerűsíteni kívánja különféle formában a szabadtéri labdás mozgásokat, utánpótlás csapataiba fiatalokat toboroz. Az eseményeken a hagyományos sportági mozgások, gyakorlatok mellett sor kerül ügyességi versenyekre, közösségi programokra, mint számháborúra és közös főzésre. Nyitott napon sor kerül a Miskolcon honos kama sportági bemutatóra és villámtornára is.

A projekt hozzájárul a kézilabdás közösségen belüli összetartás erősítéséhez.

Projekt zárása: 2019. december 31.


Projekt címe: Mozdulj, Kazincbarcika!

Azonosító: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00187

Kedvezményezett: Barcika Art Kft.

Támogatási összeg: 3 000 000,- Ft

Támogatás mértéke: 88,24%

A projekt célja a szabadiős sportolás minél szélesebb körű elterjesztése, illetve a jelenleg is sportolók szakmai támogatása. A projekt részeként a Kolorfutáshoz kapcsolódó kiegészítő eseményeket, mint fittségi szint felmérőt, fotó kiállítást, motivációs gyakorlatokat szerveznek. A futóversenyhez kapcsolódóan elhangzik a tervek szerint Maráz Zsuzsa ultrafutó motivációs előadása, élménybeszámolója is.

A fittnesz jellegű programokhoz kapcsolódóan fizikai állapotfelmérésre, teljesítmény diagnosztikára és tudományos jellegű, de közérthető előadásokra is sor kerül.

A projekt a kicsikhez is szól, több alkalommal szerveznek gyerekeknek, családoknak Játszótéri kalandtúrát a város játszóterein.

Projekt zárása: 2019. augusztus 31.


Projekt címe: „Kazincbarcikai barangoló”

Azonosító: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00178

Kedvezményezett: Sportélet Egyesület.

Támogatási összeg: 2 563 025,- Ft

Támogatás mértéke: 100%

A projekt célja gyalogos, kerékpáros, rolleres, görkorcsolyás és az előbbi közlekedési módokból kombinált túrák, tematikus séták, kirándulások szervezése Kazincbarcikán és térségében minden korosztály számára. A projekt elsődlegesen a fiatalabb korosztályokat kívánja megszólítani, de a felnőttek és idősebb korosztályok számra is szerveznek programokat. Az egyesület a város számos intézményével, civil szervezetével együttműködik a túrák szerevezésében. Összesen 60 db túra lebonyolítását tervezik és a sportelet.hu weboldalon 30 db túrát jelölnek ki a városban és környékén. A túrán résztvevők elismerést kapnak.

Projekt zárása: 2020. október 31.


Projekt címe: „A KolorCity legszínesebb Iskolája – SHOWhajtás 2020”

Azonosító: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00177

Kedvezményezett: Kazincbarcikai Tankerületi Központ

Támogatási összeg: 2 079 030,- Ft

Támogatás mértéke: 100%

A projekt célja játékos vetélkedő szervezése általános iskolák felsőtagozatosai számára. A vetélkedő részeként egész évben írásos feladatokat adnak ki a diákoknak különféle témákban, szakterületen. A teljes tanévet átfogó vetélkedősorozat keretében a konfliktuskezelés és tolerancia jegyében előadásokat, valamint pontszerző, rekreációs programokat és környezetvédelmi akadályversenyt szerveznek. A projekt egy iskolák közötti nagyszabású show-val, vetélkedővel zárul. A projekt révén a tankerülethez tartozó iskolák diákjai a vetélkedő eredményeképpen jobban megismerhetik egymást, közös élményeket szerezhetnek.

Projekt zárása: 2020. június 30.


Projekt címe: Színes Ősz - egészséget Kazincbarcikának!

Azonosító: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00181

Kedvezményezett: Környezetünk egészségéért Alapítvány

Támogatási összeg: 2 433 523,- Ft

Támogatás mértéke: 100%

A projekt fő eleme egy városi „Egészségnap” szervezése a Kazincbarcikai Kórház Nonprofit Kft-vel együttműködésben 2019 őszén. Az egészségnapot a kórház átadásának 50. évfordulójára szervezik meg. Az egészségnap célja, hogy felhívja a figyelmet az egészséges életmódra, illetve a betegségek megelőzésére. Ennek kapcsán szerveznek belgyógyászati, kardiológiai szak- és szűrővizsgálatokat, valamint dietetikai tanácsadást. A szűrővizsgálatok kapcsán sor kerül speciális diagnosztikai, illetve nőgyógyászati vizsgálatokra, szűrésre, tanácsadásra is.

Projekt zárása: 2019. október 31.

Projekt zárása: 2019. december 31.