Egy kicsi mozgás mindenkinek kell

 

Hamarosan kezdődik a kazincbarcikai önkormányzat támogatásából megvalósuló egész éves programsorozat, melyben hetente legalább tíz ingyenes sportfoglalkozás várja a mozogni vágyókat a csecsemőktől a szépkorúakig.

 

A különböző óratípusok mindegyikén szakképzett oktatók biztosítják, hogy minden korosztály megtalálja a kedvére való mozgásformát. Az első héten Cselei Béláné hétfőn és szerdán a vízitorna jótékony hatásaival ismerteti meg az érdeklődőket, kedden pedig Szegediné Aleva Andrea a kismamákat tornáztatja meg az Egressy klubtermében. A szakértők elmondták, hogy az általuk ajánlott foglalkozásokat miért és kiknek ajánlják.

 

– A vízben végzett torna nemcsak a testre, de az idegrendszerre is rendkívül jó hatással van. A legtöbb reumatológiai megbetegedéssel küzdő embernek sokszor minden mozdulat fájdalommal járhat. A szárazföldön a gravitáció, a medencében elsősorban a víz ellenállása hat a testre. A víz leveszi a súlyt a fájdalmas ízületekről, s ennek köszönhetően úgy készteti komoly erőfeszítésre az izmokat, hogy közben tehermentesíti az ízületeket. A befeszült izmok, a becsípődött idegek kimozgatása miatt az idegpályák is felszabadulhatnak – sorolta a vízitorna előnyeit Cselei Béláné Kati.

 

 

– Nagyon jó kezdeményezésnek tartom, hogy az önkormányzat jóvoltából ingyenesen próbálhatják ki a különböző testedzési formákat az emberek, hiszen nem mindenki tud pénzt fordítani arra, hogy bérletet vagy napijegyet váltson egy-egy foglalkozásra, vagy edzésre. Ezzel a lehetőséggel élve mindenki kiválaszthatja a számára megfelelő mozgást, és azt az egész éves programnak köszönhetően folyamatosan gyakorolhatja, ezzel hatalmas lépést téve az egészségesebb életmód felé. 

 

Már most rendkívül sokan jelezték részvételi szándékukat a különleges vízi foglalkozásra, amely azoknak is kiváló testedzési lehetőség, akik eddig nem sportoltak.

 

– A kismamák bár más állapotban vannak, de emiatt nem kell lemondaniuk a testmozgásról. A terhesség időszakában megváltozik a test súlypontja, a hormonok hatására megnyúlnak a szalagok. A kifejezetten nekik kialakított tornával azokat az izmokat erősítjük, melyek támogatják a szalagok munkáját, az egyensúly kialakítását, valamint a könnyebb szülést. Segítünk abban, hogy fitt kismamák legyenek – biztatja a kismamákat a tornára Szegediné Aleva Andrea.

 

 

Véleménye szerint a mozgással rengeteg betegség megelőzhető. A szakember szerint is kihagyhatatlan lehetőség, hogy egész évben ingyenesek a programok.

 

– Mivel minden korosztály részt vehet a foglalkozásokon, így pozitív példát mutathatnak egymásnak szülők és gyerekek egyaránt. Úgy gondolom hosszú távon pozitív irányba fogja mozdítani a lakosságot ez a kezdeményezés – hangsúlyozta Andrea.

 

További részletek a kolorline.hu, a kolorcity.hu és a barcikaart.hu oldalakon található!