hu en sk

Fitt Barcika – Egészségünk legjobb karbantartója

Elkezdődött Kazincbarcikán az egész éven át tartó Fitt Barcika elnevezésű ingyenes sportprogram-sorozat február 19-én. Már az első héten nagy volt az érdeklődés a foglalkozások iránt. A program órarendje több korosztálynak: kismamáknak, babáknak, 40 vagy 50 felettieknek, fiatal felnőtteknek vagy éppen speciális mozgásformát igénylő, esetleg egészségügyi problémákkal szenvedőknek kínál életkoruknak és állapotuknak megfelelő sportolási lehetőséget. A Kazincbarcika Város Önkormányzatának támogatásával megvalósuló egész éves eseménysorozat kéthavonta változó órarenddel, szakképzett oktatókkal több helyszínen, hetente legalább tíz alkalommal várják a mozogni vágyókat. A foglalkozások mindegyike ingyenes, a teljes eszközparkot is az önkormányzat biztosítja.
A rendszeres sport és az egészséges életmód összefüggéseiről dr. Perjési Zsolt háziorvost kérdeztük, aki abban is tanácsot adott, hogy melyik mozgásformát válasszuk.


Vízitorna Cselei Bélánéval, a Kazincbarcikai Fedett Uszodában ( Fotók: Kovács Loretta)

– Milyen egészségmegőrző szerepe van a rendszeres sportolásnak?
– A rendszeres testmozgás kedvező élettani hatásairól röviden szinte csak címszavakban lehet beszélni. A teljesség igénye nélkül kiemelnék néhányat: a rendszeres sportolás csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség kialakulásnak rizikóját, csökkenti a magas vérnyomást, a rossz koleszterin szintet. Javítja a szív és tüdő működését, a vérkeringést. Méregteleníti a szervezetet és serkenti az anyagcserét. Tanulmányok bizonyítják, hogy a rendszeres testmozgás jelentősen csökkenti a vastagbélrák és az emlőrák kockázatát. Karbantartja és erősíti az izomzatot, ízületeket, csontokat. Javítja a testtartást, ezáltal megelőzi a gerincbántalmakat. Zsírégető, segít a fogyásban és az optimális testsúly megtartásában. Növeli a szervezet ellenálló képességét, javítja az immunrendszer működését. Fokozza az állóképességet, kitartást, koncentrálást, így energiát biztosít a mindennapi feladatok ellátásához. Jó stressz-levezető, továbbá hangulatjavító, segít a depresszión, szorongáson, de még az álmatlanságon is. A tartós stressz vagy a kialvatlanság pedig számos betegség „előszobája lehet”.


Gerinctorna Szopkó Rolanddal az Egressy Béni Művelődési Központ klubtermében

– A mozgásszervi betegségben szenvedőknek milyen mozgásforma ajánlott?
– Ez attól is függ, hogy milyen mozgásszervi betegségben szenved valaki. Az alapbetegség vagy az ízületi elváltozások befolyásolják, hogy mit szabad és mit nem. A gyakori csípő- térdízületi kopás mellett a futás például nem javasolt, de a kerékpározás igen. Általánosságban elmondható, hogy a vízben végzett mozgások ajánlhatóak. Ez lehet úszás, gyógyúszás, víz alatti torna. Ezek a mozgások nem terhelik meg az ízületeket, javítják a testtartást. A gerincbetegeknek szárazföldön végzett gerinctorna is ajánlható. A mozgásszervi betegek számára nagyon hasznosak lehetnek a jógagyakorlatok is.

– Mielőtt valaki elkezd sportolni, szükséges-e egészségügyi állapotfelmérés?
– Mindenképpen ajánlatosnak tartom. A megfelelő mozgás megválasztásakor mindig szem előtt kell tartani az általános erőnlétet, különféle korábbi vagy meglévő betegségeket vagy elváltozásokat, az életkort. Kerülni kell az aránytalanul nagy megterhelést és mindig a fokozatosság elvét kell követni. Fontos, hogy a mozgás örömöt okozzon, és ne terhelje túl a szervezetet.


Kismamatorna Szegediné Aleva Alexandrával az Egressy Béni Művelődési Központ klubtermében

– Vannak-e olyan betegségek, amelyeknél kifejezetten ajánlott a rendszeres mozgás?
– Természetesen. Ezek egy részéről korábban már beszéltem. Ilyenek például a túlsúly, a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a szorongásos állapotok, depresszió, alvászavarok, a csontritkulás korai stádiumai és különféle mozgásszervi betegségek. De ide tartoznak egyes gyomor-, bélrendszeri panaszok is. A mozgás serkenti a belek normális összehúzódásait, ezáltal hosszú távú megoldás lehet különböző hasi panaszokra, továbbá kedvezően hat az aranyérre is. A visszatérő fejfájás egyes típusait is említhetném, ahol a rendszeres sportolás jelentősen csökkentheti a rohamok intenzitását és gyakoriságát.


Fitt-baba torna Varga Judittal az Egressy Béni Művelődési Központ klubtermében

– Mi a véleménye a kazincbarcikai önkormányzat kezdeményezéséről, az egész éves ingyenes sportfoglalkozásokról?
– A sportolás elhanyagolásának legfőbb oka az esetek többségében a motiváció és a szabadidő hiánya, de az okok között gyakran szerepel a pénzhiány, vagy valamilyen betegség. A mostani kezdeményezés segítségével a lakosság inaktív tagjai közül egyre többen csatlakozhatnának a rendszeresen sportoló, aktívabban élő, egészségesebb életmódot folytatók táborához.