Fitt Barcika – Tömegsport a javából

A várakozást is felülmúló volt az érdeklődés a két hete induló Fitt Barcika programsorozat iránt. Kazincbarcikán az egész éven át tartó ingyenes sportprogramsorozat eddigi foglalkozásai mind telt házasak voltak, aminél semmi nem bizonyítja jobban, hogy rendkívül nagy volt az igény a kezdeményezésre. A program órarendje több korosztálynak: kismamáknak, babáknak, 40 vagy 50 felettieknek, fiatal felnőtteknek vagy éppen speciális mozgásformát igénylőknek, esetleg egészségügyi problémákkal szenvedőknek kínál életkoruknak és állapotuknak megfelelő sportolási lehetőséget. A Kazincbarcika Város Önkormányzatának támogatásával megvalósuló egész éves eseménysorozat kéthavonta változó órarenddel, szakképzett oktatókkal, több helyszínen, hetente legalább tíz alkalommal várják a mozogni vágyókat. A foglalkozások mindegyike ingyenes, a teljes eszközparkot is az önkormányzat biztosítja.


Alakformáló edzés Grcsics Judittal (Fotó: Kovács Loretta)

A foglalkozások között szerepel többek között vízi-, gerinc-, egészségmegőrző- és kismamatorna, „Fitt-baba”, jóga 40 felett, alakformáló és erősítő edzés, valamint tollaslabda is. A terveknek megfelelően a kicsiktől a szépkorúakig minden korosztály képviseltette magát a rendhagyó órákon.
– Végtelenül pozitív tapasztalatom volt az első foglalkozásaimon. Hamarabb érkeztem és meglepődve láttam, hogy már nagyon sokan voltak, és folyamatosan jöttek az alakformáló edzésemre – osztotta meg első tapasztalatait Grcsics Judit tréner.
– Bár mindig is azt vallottam, hogy az aerobik nem korfüggő, mégis kellemes meglepetés volt a sok résztvevő, ráadásul az érdeklődők között előfordultak tizenévesek és nagymamakorúak is. Igyekszem úgy összeállítani a gyakorlatokat, hogy mindenki nyugodtan, a saját tempójában tudjon mozogni. Nem az „ugrálós”, hanem a „zsírégetős” mozdulatsorok dominálnak a foglalkozásaimon, amivel megpróbálom élvezetessé, de egyben hatásossá tenni azokat – folytatta az oktató, aki örömmel árulta el, hogy már az első torna után sok pozitív visszajelzést kapott a résztvevőktől, akik a továbbiakban is szívesen visszajárnak majd hozzá.


Egészségmegőrző torna Szopkó Rolanddal

– Én magam is járok más típusú edzésekre, és bizony egy-egy foglalkozás több száz forintba kerül, ami heti több alkalomra számolva bizony nem kevés pénz. Nagyon sokan vannak, akik nem engedhetik meg ezt a pluszkiadást maguknak, ezért is tartom nagyon jó ötletnek a Fitt Barcika programot. Az ingyenes foglalkozásoknak köszönhetően sok olyan mozogni vágyó jut el az órákra, akik eddig ezt nem tehették meg. Boldogsággal tölt el, és rendkívül motiváló, hogy ennyi embert mozgathatok meg egyszerre – árulta el véleményét a programsorozatról Grcsics Judit.
Hasonló élményekben volt része a többi trénernek is, például már az első vízitornán tele volt a tanmedence.
– Az interneten és a helyi újságban olvastam a Fitt Barcika programról, valamint a szomszédom is szólt róla, hogy van egy ilyen kezdeményezés. Nagyon jó ötletnek tartom, hiszen az egészségeseket felfrissíti, aki beteg, azt pedig helyrehozza. Ezt minden korosztálynak ajánlom, akár gyerekeknek és időseknek is – ajánlotta a közönség figyelmébe az edzéseket Orosz Józsefné, aki egy vízitorna-foglalkozáson vette igénybe először ezt a szolgáltatást.


Vízitorna Cselei Bélánéval

A speciális helyzetben lévők is megtalálhatják a kedvükre való mozgásformát, így speciális tornát igénylők vagy egészségügyi problémákkal küszködők is. Az egyik legspeciálisabb állapotban lévők a kismamák, akik szintén örömmel használták ki az új lehetőséget.
– Nagyon örülök ennek a kezdeményezésnek, mert az első kisbabámat várom, és már egyébként is keresgéltem a kismamatornákat. Nagyon izgulok a szülés miatt, jó dolog, hogy el tudtam jönni erre a foglalkozásra – vallotta be Cserháti Zsófia, aki reméli, hogy a tornának köszönhetően testileg felkészülten tud majd bemenni a szülőszobára.
A rendszeres testmozgás amellett, hogy rendkívül jó hatással van a szervezetre, egészségmegőrző szempontból ideális, a léleknek is jót tesz, hiszen egy csapathoz tartozni mindig jó érzés, és akár barátságok is kialakulhatnak belőle.