hu en sk

Több kilométernyi új kerékpárút Kazincbarcikán

A „Kazincbarcika és térsége kerékpáros-hálózatának fejlesztése I. ütem” című, TOP-3.1.1-15-BO1-2016-00026 azonosítószámú projekt keretében összesen 292 039 400 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült Kazincbarcika Város Önkormányzata – köszönhetően az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Kormány által biztosított pályázati forrásnak. A Széchenyi 2020-as program keretében megvalósuló fejlesztés révén, a jövőben mintegy 3 kilométernyi újabb szakasszal bővül Kazincbarcikán a városi kerékpárút-hálózat.

 

700 méter, kétoldali kiemelt kerékpársáv épül az Alsóvárosi körúton, illetve az Attila úton az Építők útja és a Tesco körforgalom között. További 500 méter hosszú, járdák szélesítésével kialakított, egymástól elválasztott gyalog-, és kerékpárút megépítésére kerül sor a Pollack Mihály úton az Egressy út és a Mátyás király út között. A Tardonai úton a Május 1. úttól a Gábor Áron úti buszmegállóig pedig 1681 méteres, egyes szakaszokon zöldsávban, más szakaszokon szervizúton, vagy járdával közösen vezetett, kétirányú kerékpárút készül a beruházás keretében.

 

A projekt célja a munkahelyek, közintézmények, kereskedelmi létesítmények megközelíthetőségének javítása, a biztonságos kerékpározás érdekében a városi kerékpáros hálózat hiányzó szakaszainak megépítése a nagyobb forgalmú belterületi utak mentén, továbbá a térségi kerékpáros hálózat kialakítása Tardona és Sajóivánka irányában.

 

Tekintettel arra, hogy Kazincbarcikán és környékén a közlekedés egyik gyakori és bevett eszköze a kerékpár, elsődleges célkitűzés a biztonságos közlekedés és a város főbb pontjai elérésének biztosítása a kerékpárosok számára. A település ezirányú elhivatottságát tükrözi az is, hogy Kazincbarcika 2016-ban megkapta a Kerékpárosbarát Település címet.

 

A távlati tervek között szerepel egy - a saját és a környező települések pályázati lehetőségeinek összehangolásával, közös összefogással megvalósítani kívánt - teljes, térségi hálózat kialakítása, ami Sajószentpétertől egészen a szlovák határig lehetővé tenné a biztonságos, kerékpáros közlekedést.

 

A kedvezményezett neve: Kazincbarcika Város Önkormányzata
A támogatás összege: bruttó 292 039 400 Ft
A projekt azonosítószáma: TOP-3.1.1-15-BO1-2016-00026

 

További információ:
www.kazincbarcika.hu