hu en sk

Komplex ovi-sport program indul Kazincbarcikán

Kazincbarcika Város Önkormányzata 2017 őszén sikeres pályázatot nyújtott be a Nemzeti Ovi-Sport Programra, melynek köszönhetően multifunkcionális műfüves sportpályákat építenek a Napsugár, a Mesevár, a Százszorszép és a Nefelejcs Tagóvodák udvarán.


Az Ovi-Sport Pályák palánkkal körülkerítve, hálóval lefedve készülnek, méretük a nagyobb sportpályák arányainak megfelelően 6 x 12 méter. Komplex jellegük lehetővé teszi, hogy több sportág alapjait elsajátítsák a gyerekek, mint például a kézilabda, labdarúgás, kosárlabda, röplabda, tenisz és lábtenisz; ezeken kívül alkalmasak eséstan oktatásra, valamint ügyességi játékok, mozgáskoordinációs feladatok gyakorlására egyaránt.


Magyarországon több mint 270 multifunkcionális pálya létesült eddig, amelyet több mint negyvenezer gyermek használ a mindennapokban. 2018-ban 56 pálya építése indul meg országos szinten, melyből négy darab a kazincbarcikai óvodákban kap helyet.


„A multifunkcionális pályák kivitelezésével Kazincbarcikán egy komplex óvodai sportolást támogató program indul el. Úgy gondoljuk, nem elegendő az, hogy ezek a speciális rendszerek megjelenjenek, fontos, hogy az óvodai sportolás szakmailag megtámogatott fejlesztési programmal, a helyi sportági szakemberek és pedagógusok részvételével valósuljon meg. Ezért döntöttünk úgy, hogy Kazincbarcikán ezt a programot mi tovább gondoljuk. Az önkormányzat tizenöt millió forintot különített el az infrastrukturális fejlesztésre, majd további együttműködésekkel, melyben a sportegyesületeinknek és az óvodai fejlesztő pedagógusoknak az összefogása is kulcs­szerepet játszik, alakítja ki és központilag irányítja majd a teljes rendszert.” – mondta Szitka Péter polgármester.


A szakszerűen kivitelezett pálya lehetőséget ad a gyermekeknek akár az egész napos szabadtéri sportolásra, mozgásra, ezzel együtt a különböző csapatjátékok megismerésére, alkalmas a tartós vagy részleges mozgássérültek rehabilitációjára, valamint lehetővé teszi, hogy mindezt biztonságos, kulturált, az uniós normáknak megfelelő keretek között tehessék meg.