Bringára fel!

Ha valaki egyszer megszereti a kerékpározással járó szabadság érzését, nehezen mond majd le róla, hiszen nincs jobb érzés, mikor az ember maga oszthatja be az idejét: mikor, merre induljon. 


Mindamellett, hogy a bringázás egy kiváló módja a kikapcsolódásnak, valamint az aktív pihenésnek, nagyon hasznos is: többek között alakformáló, növeli az immunrendszer ellenállóképességét, segít levezetni a stresszt, és akinek esetleg nem bírják az ízületei a futást, ez a sport az ízületekre is jó hatással van. Plusz azért írjuk a listára azt is, hogy ha valakinek nincs jogosítványa, gyorsabban és könnyebben elérheti úticélját is.

 


Fotók: Zele Tímea

 

A barcikai bringások nagyon szerencsés helyzetben vannak: a várost 7,5 km-es útvonalon hálózzák be kerékpárutak, ráadásul a meglévőket plusz kilométerekkel bővítik, és a meglévőeket pedig felújítják. Így gyakorlatilag a Tardonai úttól az Alsóvárosi körforgalomig bárhová biztonságosan el lehet jutni bicajjal.

- Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a kétkerekű közlekedés egyre nagyobb teret kapjon Kazincbarcikán. A kerékpárutak bővültek az elmúlt évek során, és folyamatosan azon vagyunk, hogy a város egyik szegletéből a másikba el lehessen jutni bringán. Ez a törekvésünk nem hagy alább: a következő időszakban három kilométerrel bővül majd a hálózat. – mondta el Szitka Péter, polgármester.

Ezeken az utakon akár a gyerekeket el lehet engedni az iskolába, de a felnőttek is könnyedén be tudnak tekerni a munkahelyükre.


 

 

- Más nyugat-európai országokban egy közkedvelt és általános dolog kétkerekűn közlekedni. A kerékpárút-hálózat kiépítése/fejlesztése pontosan ezt szolgálja: minél többen használják a közlekedésnek ezt a módját. De szerencsére ma már az, hogy valaki a herbolyai városrészről lejön a városba, vagy bemegy dolgozni a BorsodChembe bringával nem egy idegen dolog, és ennek – mint polgármester – nagyon örülök, hiszen látom: a célunk megvalósul – tette hozzá a városvezető.

 



 

Egy fergetegesnek indult bringás nap első momentumaként május 25-én reggel hét órától reggelivel várták a suliba, vagy munkába indulókat a Szalézi gimi előtt. Itt egy totó segítségével bárki – akinek volt egy kis ideje a nagy reggeli rohanásban - feltérképezhette a kerékpározással kapcsolatos tudását. Sajnos az időjárás kedvezőtlen alakulása miatt, a szervezők a délutáni programokat lefújták. Azonban mindenkit megnyugtatunk: a programokat bepótolják!