Birtokba vették az ovisok az első multisportpályát

Május 30-án, a Kihívás Napján került átadásra az első multisportpálya a Napsugár Tagóvodában.

 

Az igazán sportosra sikerült ünnepséget az ovisok műsorát követően Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere interaktív módon nyitotta meg, majd Dr. Molnár Andreának, az Ovi-Sport Közhasznú Alapítvány elnökének adta át a szót.

 

Kazincbarcika Város Önkormányzata 2017 őszén sikeres pályázatot nyújtott be a Nemzeti Ovi-Sport Programra, melynek köszönhetően multifunkcionális műfüves sportpályák létesülnek a Napsugár, a Mesevár, a Százszorszép és a Nefelejcs Tagóvodák udvarán.
Az Ovi-Sport Pályák palánkkal körülkerítve, hálóval lefedve készülnek, méretük a nagyobb sportpályák arányainak megfelelően 6 x 12 méter. Komplex jellegük lehetővé teszi, hogy több sportág alapjait elsajátítsák a gyerekek, mint például a kézilabda, labdarúgás, kosárlabda, röplabda, tenisz és lábtenisz; ezeken kívül alkalmasak eséstan oktatásra, valamint ügyességi játékok, mozgáskoordinációs feladatok gyakorlására egyaránt.

 

 


Fotók: Zele Tímea

 

Magyarországon több mint 270 multifunkcionális pálya létesült eddig, amelyet több mint negyvenezer gyermek használ a mindennapokban. 2018-ban 56 pálya építése indul meg országos szinten, melyből négy darab a kazincbarcikai óvodákban kap helyet.

 

 


 

„A multifunkcionális pályák kivitelezésével Kazincbarcikán egy komplex óvodai sportolást támogató program indul el. Úgy gondoljuk, nem elegendő az, hogy ezek a speciális rendszerek megjelenjenek, fontos, hogy az óvodai sportolás szakmailag megtámogatott fejlesztési programmal, a helyi sportági szakemberek és pedagógusok részvételével valósuljon meg. Ezért döntöttünk úgy, hogy Kazincbarcikán ezt a programot mi továbbgondoljuk. Az önkormányzat tizenöt millió forintot különített el az infrastrukturális fejlesztésre, majd további együttműködésekkel, melyben a sportegyesületeinknek és az óvodai fejlesztő pedagógusoknak az összefogása is kulcsszerepet játszik, alakítja ki és központilag irányítja majd a teljes rendszert.” – mondta Szitka Péter polgármester.

 

A szakszerűen kivitelezett pálya lehetőséget ad a gyermekeknek akár az egész napos szabadtéri sportolásra, mozgásra, ezzel együtt a különböző csapatjátékok megismerésére, alkalmas a tartós vagy részleges mozgássérültek rehabilitációjára, valamint lehetővé teszi, hogy mindezt biztonságos, kulturált, az uniós normáknak megfelelő keretek között tehessék meg.
 Horváthné Geleta Mária, a Kazincbarcikai Összevont Óvodák vezetője úgy fogalmazott, ismét egy rendkívüli lehetőség nyílik meg a gyerekek és az óvodapedagógusok előtt. Bízik benne, hogy ezzel a komplex programmal talán még inkább hozzá tudják segíteni az apróságokat a későbbi sportsikerek eléréséhez.

 

 

Az átadó ünnepségén a kicsiket Rubint Réka rendhagyó alakreform edzéssel mozgatta meg, majd az új sportpályán tartottak röplabdabemutatót, melyhez Ludvig Zsolt, a Magyar Röplabda Szövetseg főtitkára is csatlakozott.