Sport és művészet a Kennedy Shriver emléknapon

A programok délután három órakor kezdődtek a Völgyparkban, ahol zenés-táncos produkciókat adtak elő – a teljesség igénye nélkül – a helyi óvodások, a putnoki intézet zenekara, a sajóvelezdi néptánc csoport, a sajószentpéteri Free Dance tánccsoport, a kazincbarcikai SINOSZ kórus, a kurityáni és a debreceni táncosok. A rendezvényen bemutatkoztak a dunaújvárosi Speciális Olimpia tornászai, majd Havasi Gábor, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség bocsa szakágvezetője adott koncertet a kilátogatóknak.

a legkisebbek táncprodukciója
Latin hangulat a színpadon, Fotók: Kovács Loretta

 

néptánc
A magyar virtus

 

dance
Akrobatikus elemekben sem volt hiány

 

bocsabemutató
Bocsabemutató a Völgyparkban, Fotók: Zele Tímea

 

műlesiklás
Nem könnyű a műlesiklás

 

súlyemelés
Ez a súly meg se kottyant!

 

foci
Gól!

 

A jelnyelvi csoport
A Gaudate Jelnyelvi Kórus tagjai hangolódnak a fellépésre
 

pingpong
Szerva itt!

Az eseményen Kállai Ildikó fitnesz világ- és Európa-bajnok irányításával melegítettek be a szövetség tagjai, majd az olimpiai lánggal közös sétára, kocogásra indultak a résztvevők, közismert sportolókkal, közéleti személyiségekkel, diákokkal és önkéntesekkel. A futók között volt Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere, Czene Attila olimpiai bajnok úszó, a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke, Herczeg Zoltán divattervező, valamint Mednyánszki Szilvia világbajnok kajakos is. 

bemelegítés
Alaposan bemelegítetteka futó

 

elrajtoltak
Elrajtoltak

 

A másfél kilométeres kocogás célja az egymás iránti kölcsönös tisztelet és a figyelemfelkeltés volt. A célban az olimpiai fáklyát Sárfalvi Péter, az EMMI helyettes államtitkárától Czene Attila vette át, aki ünnepélyes keretek között Szitka Péterrel együtt gyújtotta meg azi olimpia lángot, majd felcsendült a Speciális Olimpia himnusza a Gaudate Jelnyelvi Kórus előadásában.

olimpiai láng gyújtása
Szitka Péter és Czene Attila közösen lobbantották fel az olimpiai lángot

 

Az emléknapon a köszöntők sorát Kazincbarcika polgármestere, a rendezvény fővédnöke nyitotta, aki beszédében örömét fejezte ki, hogy Kolorcity adhatott otthont a programoknak, hiszen Kazincbarcika Város Önkormányzata 2017-ben sikeresen pályázott a Magyar Speciális Olimpia Szövetségnél a Kennedy Shriver Emléknap hazai eseményének megtartására. 
– A Magyar Speciális Olimpia Szövetséggel való együttműködés és az együtt gondolkodás hosszú múltra tekint vissza Kazincbarcikán. 2016-ban a szövetség tagjai a Kolorfesztivál díszvendégei voltak, ezzel szerettük volna még szorosabbra fűzni a kapcsolatunkat – emelte ki Szitka Péter.
Ünnepi beszédet mondott Lengyel Lajos, az MSOSZ elnöke, Wisinger János, az MSOSZ örökös-tiszteletbeli elnöke, Sárfalvi Péter, az EMMI helyettes államtitkára, Szabó László MPB köztestület elnök, MOB képviselő, MSOSZ sportoló, valamint Czene Attila. Az olimpiai úszónak azért is lesz emlékezetes ez a nap, ugyanis életében először Kazincbarcikán gyújthatott először olimpiai lángot.
Wisinger János úgy fogalmazott: a Kennedy-nap egyfajta emlékezés az alapítókra. Eunice Kennedy Shriver a legendás Kennedy-család tagja volt. Egyik álmát váltotta valóra, mikor elhatározta, hogy az értelmileg sérült embereknek nyilvánosságot és elismerést ad, ezért 1969-ben létrehoztak egy olyan programot, amely lehetőséget ad ezeknek az embereknek, hogy a társadalomban azonos helyet töltsenek be az épekkel és könnyebben integrálódjanak.

Az ünnepélyes megnyitót követően Herczeg Zoltán divattervező mutatta be az Abu Dhabi Nyári Világjátékokra készült hivatalos egyenruhákat.

divatbemutató
Herczeg Zoltán divattervező mutatta be az Abu Dhabi Nyári Világjátékokra készült hivatalos egyenruhákat

 

A Völgypark színpadán a Desperado, Tóth Vera, Deniz, Király Linda és Király Viktor szórakoztatták a kilátogatókat. A nap folyamán a jó hangulatról Szabó Béla, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség társelnöke gondoskodott.

Desperaldo
A Desperado együttes megalapozta a jó hangulatot, Fotók: Kovács Loretta

 

Tóth Vera
Tóth Vera elvarázsolta a közönséget a gyönyörű hangjával

 

Deniz
Deniz hazai pályán 

 

Király Linda
Király Viktor
A Király testvérek: Linda és Viktor fergeteges koncertjével zárult az emléknap

 

A színpadi programok mellett bemutatkoztak az MSOSZ szakágai, a kölyök sportolók, voltak történeti és életmód tesztek, hallásvizsgálat és OTP fogászati szűrőbusz is. A kézműves játszóházakban a hagyományos mesterségeket mutatták be a Gyermekek Háza-Kézművesház munkatársai. Emellett pedig a településen működő egyesületek, klubok képviselőivel is találkozhattak a megjelentek.

kézműves foglalkozás
Az ügyeskezűek kézműveskedhettek a Gyermekek Háza-Kézművesház munkatársai segítségével