Bővül a kerékpárút-hálózat

Harmadik üteméhez érkeztek a kazincbarcikai kerékpárút-hálózat bővítésének munkálatai. Ebben az ütemben a Pollack Mihály úton, Alsóvárosi körúton és az Attila úton, valamint a Tardonai úton építik ki a kerékpárutat. 
A projekt során a Pollack Mihály út mindkét oldalán, az Egressy út és a Mátyás király út közötti szakaszon majd 500 méter hosszan kiszélesítik a meglévő járdákat, és egyirányú, egymástól elválasztott gyalog- és kerékpárutat alakítanak ki. Az Alsóvárosi körúti szakasz a 2014-ben átadott, második ütemben megvalósított, Jószerencsét úti kerékpárút szakaszhoz kapcsolódik hozzá és vezet egészen a Tesco körforgalomig. Ezáltal a Tesco áruháztól egészen a Herbolya városrészig, a belvárosig vagy akár a BorsodChem lakótelepig tudunk biztonságban kerékpározni.

 

kerékpárút
Fotók: Zele Tímea

 

A Tardonai úton a Május 1. úttól a Gábor Áron úti buszmegállóig pedig 1675 méterrel bővül a bicikliút-hálózat. Ezen szakaszokon zöldsávban, szervizúton, illetve járdával közösen vezetett kétirányú kerékpár­utat alakítanak ki. Az említett rész öt szakaszból áll: az első szakaszon jelenleg az Irinyi iskola mellett bontják a kerítést, és hamarosan megkezdődik a villamos kábel kiváltása és a nyomvonal kialakítása. A második és negyedik szakaszon szintén megtörtént a nyomvonal kialakítása, itt aszfaltozási és tereprendezési feladatok vannak még hátra. A harmadik szakaszon a közműkiváltások – csapadékvíz, ivóvíz, szenny­víz – vannak folyamatban, majd ezt követően épül a szervizút. Az ötödik szakaszon a nyomvonal kitűzése után indul az építkezés.

 


– A Tardonai úton élők számára ezen szakasz építése számos kellemetlenséggel járhatott, illetve járhat, ezért az önkormányzat ahogyan eddig is elnézést kér. Bízunk benne, hogy az elkészülő kerékpárút, a mellette felújított járdaszakaszok és a közművek cseréje kárpótolni fogja őket. Nem elhanyagolható tény, hogy a felújítás végeztével gyermekeiket, unokáikat, szeretteiket biztonságban tudhatják, ha a kerékpáros közlekedést választják – mondta el Bukó Géza, az érintett városrész önkormányzati képviselője.
A fejlesztés célja a munkahelyek, közintézmények, kereskedelmi létesítmények megközelíthetőségének javítása, a biztonságos kerékpározás érdekében a városi kerékpáros hálózat hiányzó szakaszainak megépítése a nagyobb forgalmú belterületi utak mentén, továbbá a térségi kerékpáros hálózat kialakítása Tardona és Sajó­ivánka irányában.
Tekintettel arra, hogy Kazincbarcikán és környékén a közlekedés egyik gyakori és bevett eszköze a kerékpár, elsődleges célkitűzés a biztonságos közlekedés és a város főbb pontjai elérésének biztosítása a kerékpárosok számára. A település ez irányú elhivatottságát tükrözi az is, hogy Kazincbarcika 2016-ban megkapta a Kerékpáros-barát Település címet.
A projekt összköltsége bruttó 364 764 000 Ft melyből 292 039 400 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült Kazincbarcika Város Önkormányzata – köszönhetően az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Kormány által biztosított pályázati forrásnak.