Indul a Fitt Ovi-program

Kazincbarcika Város Önkormányzata 2017 őszén sikeres pályázatot nyújtott be a Nemzeti Ovi-Sport Programra, melynek köszönhetően májusban multifunkcionális műfüves sportpályát adtak át a Napsugár, a Mesevár, a Százszorszép és a Nefelejcs Tagóvodák udvarán. A mini sportpályák lehetővé teszik, hogy több sportág alapjait elsajátítsák a gyerekek, mint például a kézilabda, labdarúgás, kosárlabda, röplabda; ezeken kívül alkalmasak eséstan-oktatásra, valamint ügyességi játékok, mozgáskoordinációs feladatok gyakorlására egyaránt.

 

Az önkormányzat tizenötmillió forintot különített el, hogy szakmailag is támogassa a fejlesztési programot, melyben a helyi sportegyesületek és az óvodai fejlesztő pedagógusok közösen dolgoznak együtt a legifjabbak komplex testnevelésében. A képviselő-testület arról is határozott, hogy ismét pályázik, így a további két intézményben: az Eszterlánc és a Füzike Tagóvodákban is épülhet ovi-sportpálya.

 

ovi sport
Fotók: Zele Tímea

 

– Reményeink szerint a következő évben minden óvoda rendelkezni fog multifunkcionális pályával. A sportlétesítményeknek akkor lesz hozadéka a gyerekek számára, ha programokkal töltjük meg. Kezdetben az óvónők foglalkoznak a gyerekekkel óvodaidő alatt. A tervünk az volt, hogy szakembereket is belevonunk a programsorozatba, ami szeptembertől meg is valósul. A helyi látványsport klubok delegálnak egy-egy szakembert, akik egyszer negyvenöt percben készségfejlesztő foglalkozásokat nyújtanak az óvodásoknak – tájékoztatott a Fitt Ovi elnevezésű új programsorozatról Szitka Péter polgármester.

 

ovi sport

 

Ezek a foglalkozások nem sportági előkészítések, hanem inkább a tehetségkiválasztásról és az alapkészségek elsajátításáról szólnak. A gyerekek ebben a korban nagy mozgásigénnyel rendelkeznek. Őrült mennyiségű energiát halmoznak fel, nagy mennyiséget tudnak mozogni, de hamar kifáradnak. Ennek megfelelően kell az órákat megtartani, főleg játékos formában.
– Szeretnénk, ha az alapkészségek – az ugrás, a dobás, a futás készségei – olyan szintre jutnának, hogy később, amikor iskolába mennek a kicsik, a mindennapos testnevelésre, akkor ne legyen problémájuk – tette hozzá a város első embere.
A szakosztályok delegáltjai – első etapban röplabda, labdarúgó, kézilabda, valamint ritmikus gimnasztika sportágakban – elsősorban ezeket a készségeket próbálják fejleszteni, kialakítani, de bizonyos mértékig érintik a saját sportágukat is.

 

ovi sport

 

A szakemberek nem csak foglalkoztatják, hanem mérik is az ovisokat. Azokat a gyerekeket, akik kimagasló eredményeket tudnak produkálni, feljegyzik, adminisztrálják, hogy amelyikük kiemelt motivációt érez a versenysportra, orientálják valamelyik városban jelenlévő sportág felé.
– Célunk, hogy egyetlen tehetséges kazincbarcikai gyerek se kallódjon el az idők folyamán. Másik jelentősége a programnak, hogy mikor elsősként elkezdik a mindennapos testnevelést, akkor már tudunk szolgálni az általános iskoláknak egy olyan adminisztrációval, ami felkelti a figyelmüket, hogy egy-egy gyerekkel, vagy tehetséggel külön foglalkozni szükséges. Ez nem azt jelenti, hogy csak a tehetséges óvodásokkal foglalkozunk. A Fitt Ovi természetesen nemcsak a tehetséggondozásról szól, hanem a felzárkóztatásról is. A multifunkcionális pályák elsődleges célja, hogy a gyerekeknek élményt és programot adjunk – emelte ki a polgármester.

 

ovi sport

 

A program önköltséges, 1200 Ft-ba kerül egy négyalkalmas foglalkozássorozat. Akinek kedve van, motivációt érez ebben részt venni, részletes tájékoztatást kap az óvodákban. Minden intézményben ki lesz helyezve a tájékoztató anyag, az érintett óvodapedagógusok pedig várják a jelentkezőket.