Nyílik még a sárga rózsa

Küldetését mindenképpen betöltötte, hiszen számtalan fellépéssel a hátuk mögött, generációkat örvendeztettek meg koncertjeikkel, az előttük álló útról nem is beszélve. Sajóbábonyban, a 6. Kolorfesztivál helyszínén kaptuk őket mikrofonvégre. 

 

Fotó: Zele Tímea

 

– A zenekar 2005-ben alakult. Mi inspirálta Önöket, hogy emléket állítsanak híres elődjeik munkásságának?
– Valójában az igazi, teljes felállású Illés együttes 2005 augusztusában, a csíkszeredai és a budapesti, Sziget-fesztiválos koncertekkel elbúcsúzott a közönségtől. Igaz, ott már Szörényi Örs dobolt, hiszen Pásztory Zoltán néhány hónappal korábban hunyt el. Az utolsó szuperkoncert, ahol mindnyájan felléptek, talán 2001-ben volt a Népstadionban. A zenekar felbomlásának évében határoztuk el, hogy megpróbáljuk a színpadon tartani ezt a hatalmas Szörényi-Bródy-életművet. Ez egy kimeríthetetlen kincsestár, tizenhárom év elteltével is találunk olyan kincseket, amelyeket az emberek nagy része eddig nem ismert. Rengeteg helyen megfordulunk, országhatáron kívül, és belül, s mindenütt igyekszünk a legismertebb slágerek mellett egy-két kuriózumot becsempészni a műsorba, különösen olyan közegben, ahol tudjuk, hogy sok az Illés-rajongó. 

 

Fotó: Zele Tímea

 

– Hogyan fogadták a még élő tagok a zenekar magalakulását? Milyen kapcsolatot ápolnak Szörényivel vagy Bródyval, illetve találkoztak személyesen a 2007-ben elhunyt Illés Lajossal?
– Illés Lajossal sajnos már nem volt szerencsénk találkozni, de szerencsére a többi taggal, Szörényi Leventével, Bródy Jánossal és Szörényi Szabolccsal olyannyira jó kapcsolatban vagyunk, hogy Levente és János személyesen biztosított a támogatásáról. Több mint három éve már az ő ajánlásukkal működünk.  Mindhármukkal összejárunk, fel is szoktak lépni velünk, különös tekintettel Leventére. Mondhatjuk, hogy vele egész közeli barátságba kerültünk, rengeteget jár a Miskolci Illés Klubba, játszottunk már együtt több ízben, most is készülünk egy közös koncertre. 

 

Fotó: Zele Tímea

 

– Említették a kuriózumokat az Illés kapcsán. Milyen különlegességekről van szó?
– Olyan dalokról, amelyeket az Illés együttes sem játszott koncerteken soha. Egyszer valamikor kislemezen megjelent, vagy bent voltak a stúdióban, akkor írták. Előfordult, hogy eljátszottunk egy dalt, Levente és János megkérdezték, mi írtuk-e, mert ők sem emlékeztek. Ezek nem a megszokott, a média által tömkelegével sugárzott számok, hanem alig ismert dalok, melyeket csak egy-két fanatikus Illés-rajongó, esetleg -gyűjtő ismer, mint például az eredeti „Sárga rózsa”, vagy a „Kis virág”. 

 

Fotó: Kovács Loretta

 

– Hogyan telik a nyár, a zenekar berkein belül?
– Mindenfelé megyünk, végig koncertezzük az egész nyarat. Nemrég voltunk egy négynapos színházi munkán, ugyanis 2014-ben, Budapesten, a Játékszínben bemutatták a „Tied a világ” című zenés társasjátékot, Szörényi Levente és Bródy János közreműködésével, ami tulajdonképpen könnyűzenei tisztelgés az Illés zenekar előtt. Ennek a kihelyezett előadássorozata volt most Kisvárdán. A Ko­lorfesztiválon most játszunk harmadjára, innen megyünk tovább, nagyon zajlik a nyár körülöttünk. 

 

Fotó: Kovács Loretta