Civil kerekasztal a Mezeyben

Civil egyesületek, önkormányzati intézmények és helyi gazdasági szereplők vettek részt azon a fórumon, melyre november 7-án délután 3 órától került sor a Mezey István Művészeti Központban a „Színezzük együtt Kazincbarcikát” Helyi Akciócsoport szervezésében.

Mint arról korábban már mi is beszámoltunk, a barcikai civiliket tömörítő Kolorközösség által három témában meghirdetett pályázati felhívás keretében mintegy 133,3 millió értékben nyújthatnak be pályázatokat az érintett szervezetek.  A szerdai kerekasztal beszélgetésen ezen szervezetek képviselői kaptak lehetőséget, hogy egy jó hangulatú kötetlen beszélgetésen megismerhessék egymás terveit és elképzeléseit és keressék az együttműködés szálait.
Mint azt Szitka Péter polgármester úr, a Helyi Akciócsoport elnöke megnyitójában elmondta, a pályázatok célja, hogy a helyi civil szervezetek hatékonyabban és gördülékenyebben alakíthassanak ki együttműködéseket.

Szitka Péter polgármester - A Helyi Akciócsoport elnöket (Fotó: Zele Tímea) 

Bevezetőjében Wachter Balázs, a program koordinátora hangsúlyozta, fontosnak tartják, hogy az együttműködő szervezetek sokszínűsége és eltérő tevékenysége révén ezek a közösen lebonyolított projektek új minőséget hozzanak a városba és a közös alkotás révén új színt vigyenek a város életébe. 


Wachter Balázs programkoordinátor (Fotó: Zele Tímea) 

A résztvevők ezután három gondolatébresztő előadást hallgathattak meg. Pelle Anna, az Idővár Nyugdíjas Kulturális Egyesület a közösségteremtés lehetőségeiről és fontosságáról beszélt. Előadásában a sikeres közösségeket a sikeres emberekkel állította párhuzamba és a megfelelő, tiszteleten alapuló kommunikáció fontosságát hangsúlyozta.
Pétervári György előadásában az értékteremtés-és megőrzés fontosságáról beszélt, majd Dr. Makkai Orsolya, a Barcika Art Kft. ügyvezetőjeként egy image videó levetítésével inspirálta a megjelent szervezetek képviselőit, akik ezt követően három kisebb csoportban folytathatták az eszmecserét és ötletelést a közösen megvalósítandó programokról és lehetséges együttműködésekről.


Civil Kerekasztal beszélgetés a Mezeyben (Fotó: Zele Tímea)

A partnerek közti párbeszéd, együttműködés folytatódik, a kialakuló projekt csirák továbbfejlesztése céljából az együttműködést tervező civil és intézményi partnerek november 15-én, jövő hét csütörtökön találkoznak az Egressy Béni Művelődési központban. Még aznap délután a pályázni kívánó partnerek a Helyi Akciócsoport munkatársai által vezetett egyéni konzultációkon is részt vehetnek a KolorLab-ben az kolorkozosseg@gmail.com email címen történő előzetes bejelentkezés és időpontegyeztetés után.
Az „Együttműködő Közösség”, a „Kreatív Közösség” és a „Digitális Város” témákban a Helyi Akciócsoport első körben 2018. december 5-ig várja a pályázatokat, a pályázati felhívások és az általános tájékoztatok elérhetők a www.kolorcity.hu/felhivasok oldalon.