hu en sk

Tour de Hongrie - Kazincbarcikáról startol a 3. szakasz

 

A Tour de Hongrie több mint kilenc évtizedes történetében első alkalommal mutatták be a verseny útvonalát gála keretében: az eseménynek március 12-én kedden az impozáns Budapest Music Center adott otthont. A legnagyobb magyar kerékpárverseny 2019. június 11-én Siófokon rajtol, a 140 fős nemzetközi mezőny 6 versenynap alatt, 11 megyét érintve összesen 890 kilométert tesz meg a székesfehérvári befutóig. Június 14-én Kazincbarcikáról startol a harmadik szakasz, amely két etapra lesz osztva: az első 115 km-es útvonal célja Tiszafüred lesz, a másik 69 km-es pedig Hajdúszoboszlóig tart majd.

 

Az útvonal-bemutató gálát az M4Sport televíziós csatorna élőben közvetítette. A hivatalos ceremónián a köszöntőket követően a 40. Tour de Hongrie (TDH) kiírás jubileuma alkalmából rövid történeti áttekintés és a régi bajnokok bemutatása után jelentették be a 2019-es útvonalat.

 

 

Eisenkrammer Károly, a verseny szervezőbizottságának elnöke elmondta, több szempontot is figyelembe vettek az útvonal kialakításánál. Tekintettel arra, hogy 2018-ban a nehezebb, hosszabb emelkedőkkel tarkított szakaszokon a magyar versenyzők is ígéretesen szerepeltek, igyekeztek az idén több emelkedőt az útvonalba iktatni.


– Minden szempontból nagyok jók voltak a tapasztalataink a tavalyi kazincbarcikai futam kapcsán. Bármikor, bármilyen segítséget kértünk a várostól, mindig azonnal megkaptuk, rendkívül korrekt együttműködés alakult ki. Ezúton is szeretném utólagosan is megköszönni mindezt a szervező bizottság nevében. Ráadásul a terep is nagyon jó, és a tájat is szépnek ítéltük mi is és a versenyzők is, így úgy gondoltuk, hogy Kazincbarcika idén sem maradhat ki a TDH útvonalából – tette hozzá a főszervező. Mint arról beszámoltunk tavaly, a 6. Kolorfesztivál 19. napján a kazincbarcikai futammal zárult a 39. Tour de Hongrie versenysorozat. Ekkor az első kazincbarcikai kört követően a teljes mezőny Aggtelek irányába, jelentős emelkedőkkel tarkított útvonalon haladt tovább, majd visszaérkezve további öt helyi körrel zárult a verseny.


– Nemzeti Sportvárosként Kazincbarcika nyitott minden, a térséget vagy a nemzetet érintő sporteseményre. Kaptunk az alkalmon tavaly is, amikor a Tour de Hongrie szervezői méltó helyszínt kerestek a kerékpáros körversenynek Magyarországon. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a vendéglátás, a kazincbarcikaiak és a környező településen élők vendégszeretete, a szervezésben nyújtott segítség és minden más megadta a lehetőséget arra, hogy 2019-ben – amikor a Tour de Hongrie 40., városunk pedig a 65. születésnapját ünnepli – ismét a 12 település között lehetünk, amelyek a június 11-e és 16-a között megrendezett verseny meghatározó helyszínei lehetnek. Remélem, hogy a tavalyihoz hasonlóan méltóak leszünk rá – nyilatkozta a gálát követően Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere.


Valter Attila, a CCC Deve­lopment Team versenyzője, aki 2018-ban városunkban vette át a legjobb magyarnak járó fehér mezt, egy rövid videóinterjúban visszaemlékezve az egy évvel ezelőtti hegyi szakaszon való jó teljesítményére, számukra kedvezőnek ítélte az idei útvonalat. Idén több helyszínen is futamokat indítanak majd az amatőr kerékpárosok számára, így a nagyközönség is átélheti majd, mi vár a profi versenyzőkre. Magyarországon idén is élő közvetítéssel jelentkezik majd mindennap az M4Sport. Az Eurosporton is jelen lesz a TDH: keddtől vasárnapig 48 perces esti összefoglalót láthatnak a nézők. Sőt, az utolsó két szakaszon másfél órás élő közvetítésre is sor kerül a nemzetközi sportcsatornán! A sportcsatornával hároméves együttműködési megállapodás született, ahogyan a Tour de France főszervezője, az Amaury Sport Organisation is komoly segítséget nyújt a verseny nemzetközi médiamegjelenésének növeléséhez.