Hagszert a kézbe!

Április 9-től 13-áig Kazincbarcika lesz a házigazdája a „Hangszert a kézbe” című programsorozatnak, amely egy olyan ingyenes országjáró hangszerkiállítás, hangszer simogató valamint könnyű-, nép- és klasszikus zenei oktatási bemutató egyszerre, amely rendszeres időközönként más-más városban irányítja rá a fiatal korosztályok figyelmét a zenélésre, a zenélés tanulásának lehetőségeire.

 

A 2017 tavaszán induló sorozatot eddig 25 városban rendezték meg, az elmúlt két évben, összesen 70 ezren látogatták. Az interaktív hangszerkiállításon az elismert szakemberek közreműködésével, kézbe vehető és kipróbálható eszközökkel népzenei, klasszikus zenei, gitáros, basszusgitáros, dobos, billentyűs, énekes és elektronikus zenei témákba vezetik be a vendégeket, valamint 350 négyzetméteren kialakított mini stúdiók várják az érdeklődőket.

A rendhagyó énekórákon bemutatják a különböző zenei műfajokban használt hangszerek fejlődésének történetét, az irányzatok és a stílusok kialakulását és sokszínűségét, egyben betekintést engednek a zenész élettér és életmód nagyszerűségébe.

A fiatal tehetségek és profi hangszeres demonstrátorok minikoncertjei segítenek elmélyíteni a zenei emlékeket és meggyőzően bemutatják a hangszerrel élés perspektíváit. A programot minikoncertek, a kiállításhoz kapcsolódó játékok, zenei szakmai szervezetek, médiumok és zeneiskolák bemutatkozása színesíti.

Az eseménysorozat egyik fő célja a zenei oktatás területén az elmúlt évtizedekben kifejlesztett jó gyakorlatok bemutatása; felkelteni az érdeklődést a szélesebb körű könnyűzenei, népzenei és klasszikus zenei oktatás szükségessége iránt. A kezdeményezés a zenei iparág minden képviselője számára pozitív hozadékkal jár, hiszen igényes és zeneértő, hangszerekkel élő, fizető rajongókat és zenefogyasztókat nevel.

A „Hangszert a kézbe”-sorozat keddtől szombatig, mindennap 8.30-18.00 óráig, ingyenesen látogatható majd, ahová keddtől péntekig, 8.30-15.00 óra között szervezett iskolai csoportokat (1-12. osztály) tudnak majd fogadni. Az előre egyeztetett időpontra érkező diákok egyik fele rendhagyó énekórán vesz majd részt, míg a másik fele a kiállítótérben a hangszereket próbálhatja ki, majd egy óra elteltével a két csoport helyet cserél.

A részletes program a kolorline.hu oldalon az alábbi linken található: 
https://kolorline.hu/programok/kultura/2019-03-12/hangszert-a-kezbe