hu en sk

Dísz tér a város szívében

A projekt keretében a Polgármesteri Hivatal és az Egressy Béni Művelődési Központ előtti területen az Egressy útig, valamint az áruház előtti területen a városi ünnepségek és nagyszabású események helyszínéül szolgáló Rendezvényteret alakítanak ki. A Liget úttól a posta és a drogéria előtti területen az Egressy útig és a hivatal parkolója melletti zöld részen a Jószerencsét útig épül meg a város központi pihenő és közösségi tere, az Agóra.

dísz tér

A Dísz téren „okos” közvilágítási rendszert építenek ki, egyben a támfalak és a lépcsők egy­séges, modern új burkolatot kapnak. A rendezvényeken kihelyezett pavilonoknak az új csapadékelvezető rendszernek köszönhetően megoldódik a víz- és szennyvíz­elvezetése is. A város legnagyobb ivóvízvezeték-hálózatát szintén felújítják ezen a szakaszon.
– A Dísz téren kap majd helyet a nagyszínpad, valamint egy egyedi, rendkívül látványos függesztett burkolatú szökőkút, amelybe egy Magyarországon, sőt Európában is ritkán látott vízijátékot terveztek. A medencében 29 db fúvóka biztosítja majd a rendkívüli élményt – árulta el Szitka Péter polgármester.
A Bányász szobrot a felépítményeivel együtt a művelődési ház mögötti, Jószerencsét utat kísérő rézsűs zöldterültre helyezik át. Az anyatej világnapján ültetett „születésfák” pedig a Völgy parkba, az Anyaság szobor körül állítanak emléket a Kazincbarcikán született gyermekeknek.

Dísztér

– A hatalmas, összességében a 2000 m2-t meghaladó zöldterületen több mint 17 000 új fa, cserje, bokor és virág biztosítja majd, hogy városunk továbbra is Magyarország egyik legvirágosabb települése legyen. Emellett új utcabútorok is emelik majd tér szépségét. A fejlesztés révén egy olyan modern, impozáns Dísz térrel gazdagodik majd a város, amelyben minden korosztály megtalálhatja a neki megfelelő kikapcsolódási, sportolási, közösségépítő lehetőséget – tudtuk meg a városvezetőtől.
A Fő tér rekonstrukciója még 2017 őszén indult, az első fázisban a régi betonpálya helyére egy multifunkcionális sport­aréna épült; a fitneszeszközök segítségével a szabadban is edzhetnek a városlakók, illetve olyan játszóeszközöket telepítettek a térre, amelyek a legkisebbek mozgáskoordinációját fejlesztik. Új utcabútorokat – padokat, szeméttároló edényeket – helyeztek ki a parkba, továbbá elbontották a sörházként ismert régi épületet is, mely már nem illett bele a településképbe. Ezen a részen már el is kezdődött a füvesítés és a növények telepítése. A teljes beruházás előre láthatóan nyár végére fejeződik majd be.

dísztér

Az összesen közel nettó hatszáz millió forintos beruházás első üteme, a Rendezvénytér bruttó 142 millió forintos Európai Uniós támogatásból és a Kazincbarcika Város Önkormányzata által biztosított bruttó 206 millió forintos saját forrásból valósul meg; az Agóra kialakításának 220 millió forintos költségét pedig teljes egészében saját forrásból finanszírozza az önkormányzat. Szintén közel bruttó 120 millió forintos önkormányzati fejlesztés eredményeként már elkészült a Fő tér korszerűsítésének első fázisa.