65000 növény a 65 éves városba

A megújult tereken, a kerékpárút-hálózat mentén összesen 65 000 egynyári, évelő, lágy szárú, fás szárú cserjét és fát ültetnek az év során.

Mint minden esztendőben, idén tavasszal is megszépül településünk. A Barcika Park Nonprofit Kft. munkatársai már elkezdték a szezonális virágok ültetését a tereken és a járdák melletti virágágyásokban, valamint a kandelláberekre is hamarosan felkerülnek a virágtartók.

A három új kerékpárút-szakasz és a Dísz tér építése során több, vágásérett, városunkkal közel egyidős, 50-60 éves, elöregedett, vastag törzsátmérőjű fa kivágása vált szükségessé, melyek sok esetben légvezetékekbe lógtak vagy gyökérzetük feltörte az utat, megrongálta a vízvezetékeket. Számos lakossági jelzés érkezett veszélyes állapotban lévő fákról például a Pollack Mihály útról vagy az Alsóvárosi körútról, amit a szakemberek által végzett vizsgálat is alátámasztott.
A városvezetés kiemelt fontosságú feladatnak tartja a beruházások során a zöldfelületek pótlását és bővítését, ezért minden esetben szerződéses kötelezettségként jelölik meg az előnevelt csemete kiültetését.

– Egy kivágott fa helyett sok esetben két-három új, különböző időszakban virágzó és kevésbé allergén példányt telepítenek majd. Ügyelve arra is, hogy a telepített fák különböző fajták legyenek és lehetőleg ne egyszerre érjenek majd életciklusuk végére és egyszerre kelljen majd a kivágni őket – erősítette meg Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere.
Kazincbarcika több éve már, hogy sikeresen szerepel a Virágos Magyarország versenyen a városok kategóriájában, a növénytelepítési akciónak köszönhetően pedig idén is nagy eséllyel pályázhat a címért.