Újabb faültetési akció

Az Irinyi úti pihenőparkban folytatódott a 65 000 növény a 65 éves városba akció. A volt óvoda helyén lévő területen már kialakították a sétányokat, illetve új utcabútorokat helyeztek ki, miközben megtörtént a füvesítés és a virágosítás, április 3-án pedig elkezdődött a fák telepítése is.

Faültetés
Klimon István alpolgármester, dr. Perjési Zsolt önkormányzati képviselő és Szitka Péter polgármester közösen ültettek el egy kőrisfát (Fotók: Zele Tímea)

A növénytelepítés során eddig 100 kg fűmagot vettettek; a dekoratív virágtartó edényzetekbe 60 db levendulát, 15 db aranyvesszőt, 10 db nyári orgonát, 5 db tűztövist és 16 db spíreát ültettek. Szerdán 7 kőrist telepítettek, a közeljövőben pedig további 19 oszlopos kínai díszkörtefával bővül a terület.
– A több millió forintos beruházásból megvalósuló pihenőpark kialakításának költségeit az önkormányzatunk teljes mértékben saját forrásból biztosította, a kivitelező cég a Barcika Park Nonprofit Kft. – tudtuk meg Szitka Péter polgármestertől.

– A későbbiekben a lakosság bevonásával szeretnénk a pihenőpark további lehetőségeit kihasználni, újabb funkciókkal bővíteni – árulta el dr. Perjési Zsolt, a körzet önkormányzati képviselője.
Kazincbarcikán, már 65 évvel ezelőtti alapítása óta különösen nagy figyelmet szenteltek a zöld felületek telepítésére, ahogyan kiemelt szerepet játszott a városkép kialakítása során az elmúlt évtizedekben az is, hogy minél színpompásabb és virágokban gazdag környezetben élhessenek a barcikaiak.
Kazincbarcika 1982-ben kapta meg a rangos Hild János emlékérmet, két alkalommal is megnyerte a legrangosabbnak számító Virágos Város kategóriában kiosztott díjat, hiszen 2010-ben és 2013-ban is győzedelmeskedni tudott; valamint 2014-ben a barcikai Ambrózia Étterem és Panziónak ítélte a szervezet, a legvirágosabb vendéglátó egységeknek kiosztott Rozmaring Díjat is. 

virágos kazincbarcika

– A Virágos Város díj elismerésen túl 2016-ban megkaptuk a regionális kategória különdíját, az Arany Rózsa díjat, 2017-ben Belügyminisztériumi elismerésben részesültünk, valamint 2018-ban elnyertük az Év Városa különdíjat is. A város hatvanötödik születésnapja alkalmából különösen fontosnak tartjuk, hogy a lehető legszínesebb köntösbe öltöztessük a várost, ezért extenzív növényültetési akcióba kezdett tavasszal a Barcika Park Nonprofit Kft., melynek eredményei pár héten belül megmutatkoznak majd a város utcáin – tudtuk meg a városvezetőtől.

– Kazincbarcika természetesen az idén is nevez a Virágos Magyarország mozgalom immár 26 éves múltra visszatekintő pályázatára, a Virágos Város díjra. Komolyan vesszük ezt a megmérettetést és fontosnak tartjuk, hogy a lehetőségekhez képest a leginkább családbarát, zöld környezetet alakítsunk ki az itt lakók számára – tájékoztatott a polgármester.