2020-2022 között megépülhet a 26-os főút Sajószentpéter-Berente elkerülő szakasza

Május 8-án sajtótájékoztató keretében került bemutatásra a 2016-2024 megyei útfejlesztési program következő üteme a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Megyei Igazgatóságán.

 

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. szakmai programját Demeter Zoltán és Csöbör Katalin országgyűlési képviselők mutatták be, melyben három kiemelt projekt szerepel: Miskolc tehermentesítő útjának a Vörösmarty u felől és az Y-híd ütemének megvalósítása, a 37-es számú főút Gesztely – Szerencs közötti szakaszának négynyomsávosítása, az M30-as autópálya Miskolc – Tornyosnémeti szakaszáának megvalósítása, valamint a 26-os számú főút Sajószentpéter – Berente elkerülő szakaszának építése.

 

A sajtótájékoztatón a térség országgyűlési képviselője megerősítette, hogy a 2019. március 6-ai kormánydöntés értelmében a Parlament elfogadta a borsod megyei útfejlesztések módosítását, így új tartalomként megvalósulhat a 26-os számú főút elkerülő szakaszának régóta áhított megépítése.

 

- Leginkább Sajószentpéter életében kiemelt fontosságú az elkerülő út megépítése, de a beruházásnak köszönhetően Kazincbarcikán és a térségében is pozitív irányban változhat a környezeti terhelés és a közlekedés biztonsága is javulhat. A 2020 tavaszán induló beruházás két ütemben zajlik majd, az egyik ütem a 26-os úti, sajószentpéteri körforgalomtól Edelényig, a másik pedig a mucsonyi útig értendő. A beruházás összértéke bruttó 21,140 M Forint, a tervezett befejezés 2022-re várható. – mondta Demeter Zoltán.

 

Szitka Péter Kazincbarcika polgármestere is részt vett a sajtótájékoztatót megelőző szakmai egyeztetésen, ahol elsőként szólalt fel a települési polgármesterek közül. A városvezető gratulációját tolmácsolta, és örömét fejezte ki a 26-os elkerülő szakaszának megépítése kapcsán, valamint felhívta a figyelmet arra, hogy az elkerülő út mucsonyi útra való bekötése további közös gondolkodásra kell alapot adjon annak érdekében, hogy a vasúti átkelő és a városba bekapcsolódó mucsonyi úti elágazás ne okozzon további fennakadásokat a közlekedésben.

 

- Kazincbarcika önkormányzata és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. már hónapokkal ezelőtt elindított egy közös tervezést, melyben az említett mucsonyi út és 26-os út kereszteződésének problémáját kívánta orvosolni egy körforgalom kialakításával, készülve arra, ha az elkerülő út esetleg a jövőben megépül. A mai napon egyértelművé vált, hogy ez a törekvés jó irányú volt, és szükség lesz a csomópont kialakítására lehetőség szerint a projekt keretén belüli források felhasználásával, hiszen fontos kérdés a városba való bejutás, a BorsodChem felé történő forgalom, valamint az Ózd felől érkező járművek zökkenőmentes áthaladása. – nyilatkozta Szitka Péter, polgármester.

 

A jogerős építési engedéllyel rendelkező beruházás keretében 2 X 1 sávos főút összesen 10,615 km hosszban valósul meg. A beruházás hat darab híd műtárgyat összesen 164 méter hosszúságban és kettő darab új körforgalmú csomópontot tartalmaz.