Kolorcountry – Dubicsányban is beindult a térségi fesztiválszezon

– Igen nagy megtiszteltetés számunkra, hogy évek óta mi adjuk a fesztivál nyitónapjának vidéki programját. Kazincbarcika önkormányzata és Dubicsány közötti jó kapcsolat gyökerei jóval a Kolorcity fesztivál előtti időkre nyúlnak vissza, és azt hiszem ez a bizalmi kapcsolat mindkét település számára évről évre gyümölcsözőbb. Hiszek abban, hogy minden ilyen egyes rendezvénnyel egyre messzebb eljut ennek a tényleg összetartó helyi közösség és a fesztivál híre. Tudom, hogy a mai napra is többen érkeztek a fővárosból, így a rendezvény, és vele együtt az egykori Gömör vármegye kapuja, Dubicsány jó híre is egyre messzebb terjed – mondta el Radnai Zsolt, Dubicsány polgármestere.

Mint azt Fignár Zoltán, a dubicsányi civilek fesztiválszervezésben jeleskedő tagja, akinek legendás, egykor saját udvarán tartott fesztiváljaiból kinőtt Magtár fesztivál szervezője is megerősítette, a helyi közösség tagjai is magukénak érzik ezeket a rendezvényeket, és látogatják is a helyszínen rendezett helyi kiállításokat valamint koncerteket, így példaértékű az az összefogás, amit évről évre egyre inkább megtapasztalni a dubicsányi rendezvények körül.

A Woodstock 50 kiállítás megnyitója kapcsán elárulta, hogy a felkért művészek nagyon nagy része szinte azonnal igent mondott a múltidézésre, a 15 felkért alkotóból mindössze ketten nem jelentek meg művekkel a tárlaton, amely ingyenesen megtekinthető a dubicsányi magtár udvaron augusztus 20-ig, de a szervezők szívesen fogadják a felajánlásokat a kiskapudi állatmenhely számára. Az állatbarátok és kultúra iránt érdeklődők, száraz és konzerv kutya- és macskaeledellel, valamint pénzadománnyal segíthetik az ott élő állatokat, valamint a menhelyet üzemeltető alapítványt.

Fotó: Kovács Loretta

A kiállítást megnyitóját megelőzően a csoltói hagyományőrző cigányzenekar szórakoztatta a klasszikus cigányzenéjével a közönséget, amely végül a rövid megnyitót követően Ferenczy György és a Rackajam koncertjén szórakozhatott önfeledten augusztus első estéjén. A zenekar nem először járt Dubicsányban, hiszen korábban is játszottak már a Fignár Udvarban, ami annyira bejött a zenekarnak, hogy nagyon szívesen vállalták a mai nyitónapi fellépést.

A Rackajam pedig ennek megfelelően ki is tett magáért. Zenéjükben egyszerre van jelen a funk, a blues, a hatvanas évek pszichedeliája és a magyar népzene. A humorral is fűszerezett, közönséget magával ragadó örömzenéjük olyan, mintha James Brown felfedezné magának az Petfői Sándort és a magyar beatkorszakot.

A hatvanas-hetvenes évek fordulóját is megidéző koncertjük egyszerre volt kocsmazene és brechti kabaré is, amelyért a közönség is nagyon hálás volt, hiszen az eredetileg másfél órára tervezett koncert végül is közel kétórásra sikeredett és pár perccel tíz előtt ért csak véget.