Kolorfesztivál 7.0 – Mindent a szemnek

A művészetkedvelő közönség közelről, az alkotóval érezhette át, hogy sikerült-e az egyedi alkotást bronzba önteni, vagy a semmivé lett; gyönyörű hétköznapi női testekben gyönyörködhetett egy szenvedélyes fotós objektívjén keresztül; csipesszel „lájkolhatta” a legjobban tetsző képeket. A gyerekek pedig, és a mára felnőtté vált rajongók találkozhattak többek között az életnagyságú Süsüvel, az egyfejű sárkánnyal is. 

 

A szobrászat Liszt Ference

 

A Kolorfesztivál 7.0 rendezvénysorozatát Szitka Péter polgármester nyitotta meg hivatalosan is a Mezey István Művészeti Központban, aki a hetes, mesebeli számban bízva, azt kívánta, hogy ez az országban egyedülálló összművészeti fesztivál az eddigiekhez hasonlóan idén is mesés, színes élményt nyújtson majd a városlakóknak és az ideérkezőknek egyaránt.
Mi sem lehetett volna méltóbb kezdése a gazdag programsorozatnak, mint Györffi Sándor, Kossuth- és Munkácsy-díjas szobrászművész kiállítása, a „Tűzvarázs”. 
A szobrászt Prokai Gábor művészettörténész, képzőművészeti lektor mutatta be, akitől mindent megtudhattunk az alkotóról, és a tárlaton szereplő műveiről.

 


Fotó: Zele Tímea

 

A Karcagon élő és alkotó szobrász a kortárs alkotóművészek egyik legtermékenyebbje Magyarországon. A viaszveszejtéses bronzöntési technika hazai megújítója, melynek alkalmazásával a Képzőművészeti Főiskola bronzöntő műhelyében próbálkozott először, s ma már szobrainak jelentős ezzel a módszerrel készíti. Liszt Ferenchez hasonlóan nem tartotta magában a tudást, rengeteg művésztársát avatta be a különleges technika rejtelmeibe, és több ezer műalkotást segített a világra, melyek a speciális folyamatnak köszönhetően minden részletében visszaadják a szobrászok fejében megálmodott művet.

 


Fotó: Zele Tímea

 

Származása, neveltetése mélyen befolyásolta munkásságát.  A kun hagyományok ápolásának rendíthetetlen elkötelezettje, a paraszti világ, a magyar történelem jeles alakjainak megörökítője. Emellett a lovak ugyancsak szorosan hozzátartoznak művészetéhez. 

 


Fotó: Zele Tímea

 

A rendhagyó tárlat a jelenlévők számára igazi csemegével szolgált, ugyanis a helyszín egy pillanat alatt átalakult bronzöntő műhellyé, ahol Györffi Sándor az általa használt viaszveszejtéses bronzöntés legkritikusabb pillanatát osztotta meg a közönséggel: a formát eltávolítva akkor derült ki, hogy a kis lóalakot sikeresen öntötték-e ki. 


A szenvedélyes fotós

 

A Simon Etele fotográfus Ars Poetica című kiállítására betérőknek legelőször biztosan tátva marad a szája. A korhatáros kiállítás a választott téma okán tekinthető mindenféleképpen különlegesnek. A művész nem kisebb feladatot vállalt, minthogy megmutassa a női test kortalan szépségét. Véleménye szerint ugyanis ezt nem elrejteni kell, hanem büszkén vállalni. Terve megvalósításához hétköznapi modelleket keresett, akik között vannak tanárnők, ápolónők, irodai dolgozók, sőt akad vezető beosztású és fényképész hölgy is.

 


Fotók: Bartók Alexandra

 

A Kolorlab Innovációs Központban a tárlatot a kiállító művésztársa, Zele Tímea fotós nyitotta meg, aki szerint a fotóművész alkotásai azért ennyire kiválóak, mert Simon Etele személyiségét tükrözik, aki rendkívüli szenvedéllyel fényképez, és minden modelljét elvarázsolja a nyitottságával és lelkesedésével. A technikai tudása pedig szintén lenyűgöző, mi talán nem véletlen, hiszen négyévesen, hamarabb tanult meg fotózni, mint írni és olvasni. Első gépét a nagypapájától kapta, aki örömmel vezette be kisunokáját a fotográfusok varázslatos világába.

 

 

Az alkotóról még egy titok is kiderült: jóbarátja Dányi Krisztián színművész szavalta el felvételről Etele egy költeményét, amellyel újabb meglepetéssel szolgált a közönségnek, hiszen ebben a művészeti ágban is remekel. 

 


Életre kelt mesehősök

 

Csukás István, a Kossuth-, Prima Primissima-, József Attila – díjjal és még számos egyéb szakmai nívós elismeréssel kitüntetett kortárs magyar író, költő és esszéíró figuráit keltette életre Megyeri János szobrászművész, jelmeztervező. Így a kicsik és az őket elkísérő szülők, vagy akár nagyszülők is életnagyságban láthatják a legnagyobb, és legnépszerűbb magyar mesehősöket: többek között Süsüt, a sárkányt, Pom-Pomot, Picurt és Gombóc Artúrt, Mirr-Murrt és barátait, Sebaj Tóbiást, vagy a Nagy Ho-ho-ho horgászt. 

 


Lájk csipesszel

 

A Mezey Művész Kávézóban szintén egy nem mindennapi kiállítást tekinthetnek meg a művészbarátok. A több évtizedes múltra visszatekintő Miskolci Fotóklub Egyesület jelenleg harminchat tagot számláló fotósa a legsikerültebb fényképeit hozta el Kazincbarcikára. A kezdő fotósokból, fotóművészekből, portré és természetfotósokból álló csapat a közönségre bízza magát. A látogató egy kis csipeszt tehet arra a fotóra, amelyik neki a leginkább tetszik, ráadásul, ha regisztrál a kávézóban kihelyezett papíron, akkor még meg is nyerheti azt.

 


Zenei fröccs

 

A fesztivál első napján megnyílt a Mezey kávézó fröccsterasza is, ahol a kellemes hangulatról az Irinyi középiskola ZTM Group formációja gondoskodott. A fesztivál ideje alatt négy alkalommal is találkozhatnak majd a zenekarral. Az esték rendhagyó módon két részből állnak majd. Minden alkalommal először egyik énekesük kerül rivaldafénybe, és énekli el minimalista, akusztikus zenei kísérettel kedvenc dalait. Az est második felében pedig a teljes zenekar szórakoztatja a nagyérdeműt pop-rock slágerek akusztikus feldolgozásaival.