Tour De Hongrie – A 3. szakasz célja Kazincbarcika

Második alkalommal mutatták be gála keretében a Tour de Hongrie útvonalát: az eseménynek február 12-én szerdán a Budapest Music Center adott otthont, a gálát az M4Sport előben közvetítette. A legnagyobb magyar kerékpárverseny május 13-án Debrecenből rajtol, a nemzetközi mezőny 5 versenynap alatt, 7 megyét érintve összesen 861 kilométert tesz meg az esztergomi be futóig. Kazincbarcika immár harmadik alkalommal lesz az egyik házigazdája a megmérettetésnek. Idén május 15-én a Sárospatakról induló 171 km-es, 3. szakasz célállomása lesz városunk.logoAz útvonal-bemutató gálát az M4Sport televíziós csatorna élőben közvetítette. A hivatalos ceremónián a köszöntőket követően a tavalyi futamok rövid összefoglalója, egy kis történeti áttekintés, és a régi bajnokok bemutatása után jelentették be a Tour de Hongrie (TDH) 2020-as útvonalat.
– A szervezők több szempontot is figyelembe vettek az útvonal kialakításánál, de az egyik legfontosabb az volt, hogy ebben az évben elsősorban olyan helyszínekre jusson el a Magyar Körverseny, amelyeket nem érint a Giro d’Italia magyarországi útvonala. A szakaszok többsége Kelet- és Észak-Magyarországon halad majd, az útvonal hét megyét, húsz várost (köztük négy megyeszékhelyt) és további ötvenöt települést érint. Nagy öröm számomra, hogy Kazincbarcika ismét kiemelt helyszíne lesz a megmérettetésnek, hiszen az elmúlt két alkalommal is bizonyították, hogy rendkívül jó házigazdák – nyilatkozta lapunknak dr. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár.
– Büszkeséggel tölt el, hogy ismét célállomása lehetünk a Tour de Hongrie-nak, és a szervezők méltónak találták városunkat egy ilyen, mára már Giro d’Italia színvonalával vetekedő nemzetközi kerékpárversenynek – árulta el Szitka Péter polgármester.

térkép

A szakaszok közül az első három gyakorlatilag sík etap lesz, amely jó lehetőséget kínál a profi csapatoknak a mezőnybefutó gyakorlására. A negyedik szakasz hazánk legmagasabb csúcsán, a Kékesen hegyi befutóval ér véget, ez a nap döntően befolyásolhatja a körverseny végeredményét. Az utolsó etap a hazai profi és amatőr kerékpárosok egyik legkedveltebb „edzőpályáján”, a Pilisben zajlik majd, az Esztergomból induló és ide visszaérkező körön négyszer mennek majd végig a versenyzők, megmászva a dobogókői emelkedőt a Pilisi Parkerdőben.
Egy rövid videóinterjúban Valter Attila, a CCC Team versenyzője és Dina Márton, a Kometa-Xstra Cycling Team magyar légiósa is bejelentkezett, akiknek Kazincbarcika már nem lesz ismeretlen helyszín. Peák Barnabás, a Mitchelton-Scott World Tour-csapatának menője pedig a színpadon kommentálta a 2020-as útvonalat.
Eisenkrammer Károly, a verseny szervezőbizottságának elnöke hozzátette: a Tour de Hongrie szervezőinek célja, hogy az évről évre egyre magasabb szintre lépő magyar viadal bekerüljön a Pro Series eseményei közé, ennek pedig egyik komoly feltétele, hogy legalább tizennégy World Tour- vagy Pro Team-besorolású csapat vegyen részt az idei Magyar Körversenyen. A Giro d’Italia magyarországi rajtja jó lehetőséget nyújtott arra, hogy a legerősebb csapatok is „számoljanak” a Tour de Hongrie-val, ennek köszönhetően várhatóan sikerül teljesíteni a Pro Series-követelményt. Ugyanakkor nemcsak a világklasszis csapatok idecsábítása fontos, hanem az is, hogy ezek a klubok jó élményekkel távozzanak, s a következő években is visszatérjenek hozzánk.
Székely Dávid, az M4Sport csatornaigazgatója szólt a televíziós közvetítésekről is: Magyarországon ebben az évben is élő közvetítéssel jelentkezik majd mindennap az M4Sport. Eisenkrammer Károly hozzátette: az Eurosporton is jelen lesz a Tour de Hongrie, s várhatóan az idén is több mint 195 országban lesz látható a legrangosabb magyar kerékpárverseny!