Átadták az új teniszpályákat

Négy darab, vadonatúj salakos teniszpályát adtak át augusztus 18-án Kazincbarcikán, a Kazinczy Tornacsarnok szomszédságában. A modern, körbekerített, ivóvízzel és locsolórendszerrel ellátott, összesen 3500 négyzetméteres új sportpályák a Magyar Tenisz Szövetség és Kazincbarcika Város Önkormányzata támogatásával valósultak meg.

 

 

Az átadó ünnepségen Pelva Gábor, a Magyar Tenisz Szövetség sportigazgatója örömét fejezte ki, hogy az egyesület és a helyi önkormányzat összefogásával ilyen nagyszerű komplexum létesülhetett, amely a továbbiakban erős bázisa lehet a kazincbarcikai tehetséges utánpótlás-versenyzőknek, és a gyermekek és a felnőttek körében is tovább népszerűsíti ezt a nagyszerű sportot.

Pelva Gábor
Pelva Gábor
Fótok: Bartók Alexandra

– Szövetségünk miután pozitívan értékelte a pályázatot és felterjesztette az Emberi Erőforrások Minisztériumának, mi is örömmel fogadtuk a minisztérium bíráló bizottságának jóváhagyó határozatát. Erősen támogattuk az egyesület és az önkormányzat elképzelését, hiszen mi is sok fejlődési potenciát láttunk az utánpótlás-nevelés területén a gyönyörű környezetben megvalósuló négypályás teniszkomplexum megépítésével.

Kovács László
Kovács László

Kovács László, az önkormányzat sporttanácsadója rövid tenisztörténeti visszatekintés után szintén az összefogást dicsérte, és teniszezésre biztatott minden városlakót.

– Nagyon vártuk már, hogy elkészüljenek ezek a teniszpályák, amelyek nemcsak versenyek rendezésére alkalmasak, hanem további lehetőséget jelentenek a klubunknak az utánpótlás-nevelés bővítésére – árulta el Szabó József, a teniszklub elnöke, aki hozzátette, hogy az ifjú teniszezők eddig is számos sikert értek el az országos és a vidéki tornákon, ám, mindig utazniuk kellett a játékosoknak, sosem élvezhették a hazai pálya előnyeit.

Szabó József
Szabó József

– Mivel egy verseny megszervezéséhez minimum négy egymás mellett lévő teniszpálya szükséges, ezért ezekkel a most átadott szép sportpályákkal lehetőségünk lesz színvonalas szövetségi és diákolimpiai versenyek szervezésére. Az iskola területén való beruházással, együttműködve az iskolákkal megvalósulhat a tenisz sport tanrendbe, pedagógiai programba való beépítése a mindennapos testnevelés keretein belül, melynek segítségével tovább népszerűsíthetjük szeretett sportágunkat. A tenisz az egyik olyan sportág, melyet nagyon sokáig lehet művelni, szinte nincs korhatára. Bízunk abban, hogy egyre több felnőtt is fogja élvezni a létesítmény örömeit! – mondta el az elnök.

Elismerve a kazincbarcikai utánpótlás országos eredményeit a Magyar Tenisz Szövetség 17 millió forint támogatásban részesítette az egyesületet. A két évre lebontott összegnek a koronavírus-járvány miatt csak az első részlete, 9 millió forint érkezett meg, ezért a beruházáshoz a fennmaradó 8 millió forintot Kazincbarcika Város Önkormányzata egészítette ki.
Az egyesület önerőből oldotta meg a kútfúrást és az áramellátás kiépítését, továbbá a műszaki ellenőr költségeit. A második részlet beérkezését követően a klub célja egy klubház létesítése mellett, a pályavilágítás kiépítése és a környezet szépítésének megvalósítása lesz.
A négypályás komplexum építése ez év áprilisában kezdődött el Szuromi Péter vállalkozó irányításával. Az üzemeltetést és a pályák karbantartását a Barcikai Tenisz Club fogja végezni.


Klimon István

– Kazincbarcika Város Önkormányzata letette a voksát, hogy az utánpótlás-nevelésben minden sportágban az önkormányzatnak nagy szerepe van, ezt hangsúlyoztuk az elkészült városi sportkoncepcióban is. Folyamatosan kerestük a társakat, a stratégiai szövetséges partnereket. Így jutott előtérbe a Barcikai Tenisz Club is, hiszen közel nyolc éve született meg a gondolat, hogy egy verseny rendezésére is alkalmas teniszcentrum épüljön a városban az egyesület, a szövetség és az önkormányzat összefogásával, együttműködésével – emelte ki Klimon István alpolgármester, aki hozzátette, hogy a többi sportág egyesületeivel hasonlóan jó együttműködésnek köszönhetően jelentős infrastrukturális beruházások valósultak és valósulhatnak meg a városban: mint a Kolorcity Aréna, a kézilabdaközpont, a vízikomplexum, a jégcsarnok, valamint a kivitelezésre váró birkózó és súlyemelő terem és streetball pálya. A városi egyesületek és országos szövetségek mellett fontos kiemelni az alapfokú intézmények támogató hozzáállását, mint például a Pollack Mihály Általános Iskola tagintézményeit és testnevelőit.

Szitka Péter
Szitka Péter polgármester végezte el a kezdő ütést az új teniszpályán

teniszezők
A teniszklub versenyzői örömmel vették birtokba a pályákat