Újdonság a Kolorfesztiválon: Kultúr-kocsmatúra Kolorcityben

(18 éven felülieknek ajánlva)


https://www.facebook.com/events/529626752599260


kocsmakultúra és kultúra felváltva | egyedi ajánlatok | változatos helyszínek  


A lokális kultúra felelőse Somodi-Hornyák Szilárd, vagyis „Távolodó" helyi képzőművész és művésztanár, városának szívvel-lélekkel és szellemmel sokat tudója. A kocsmakultúra felelőse Ulu, a Kocsmaturista blogger, aki túl 3170+ tág értelmű kocsmafélének és 20 európai ország 320+ településének személyes tapasztalataival tálalja Kazincbarcika kocsmáit, kitekintésekkel egy 8 éves folytatásos kocsmatúra legérdekesebb, legtanulságosabb és legviccesebb történeteire.


Kettőjük sétavezetésével mögé nézünk kicsit Kazincbarcikai 40+ falfestményének, szobrainak, parkjainak, templomainak, extravagáns körforgalmi díszeinek, a helyieknek és a messziről jött embereknek egyformán érdekes módon. A Kocsmaturista számára Kazincbarcika kiemelkedő: „Szívesen megmutatom végre az én szemszögemből, úgy, ahogyan én fedezek fel városokat: kocsmázva utazva és utazva kocsmázva. Ebben megtisztelő társam lesz Távolodó.”


A Programterv


A résztvevők 6 változatos kocsmafélét látogatnak végig, de hallhatnak a többiről is, és köztük szellemi shotkoktélokat kapnak Távolodótól, Kazincbarcika régi és kortárs köztéri attrakcióinál: csattanós érdekességeket, háttérsztorikat, városi legendákat. Örömtelien gazdag a szabadtéri tárlat. A kocsmákban pedig a Kocsmaturista veszi át a beszélő szerepét. 


Kedvcsináló és opcionálisan kóstolós villámlátogatásokkal járják a kocsmatúrázók be a 6 különféle állomást, a retró kocsmától a szupermodern dizájnbárig, a sörfőzde-söröző-étteremtől a progresszív borszaküzlet-borbárig.


Egyedi ajánlatok kocsmatúrázóknak


A kocsmaállomások zömében egyedi ajánlatokkal is készülnek a kocsmatúrázóknak. A konkrétumok itt-ott még kidolgozás alatt állnak.


Ami már várható (a változtatás jogát fenntartva)


1. állomás

GinGin — egyedi shotkoktél és gyöngyöző boros fröccskoktél a ház saját Designer szörpjével.

A helyről: https://kocsmaturista.hu/2023/04/25/kazincbarcika-kocsmavilaga-kocsmaterkepe-es-megismert-kocsmai/#gingin


2. állomás

HBH Bajor Sörház, Étterem és Panzió — 4x1 dl-es sörkóstoló (amúgy nem kapható) és villám-sörfőzdelátogatás.

A helyről: https://kocsmaturista.hu/2023/04/25/kazincbarcika-kocsmavilaga-kocsmaterkepe-es-megismert-kocsmai/#hbh


3. állomás

Papó Sörözője — készülnek egyedi ajánlatokkal, de a konkrétumokat még várjuk.


4. állomás

Belvárosi Söröző/Terá-Pia Söröző (egyik nap egyik, másik nap másik) — mindketten készülnek egyedi vagy kedvezményes ajánlatokkal, de a konkrétumokat még várjuk.


5. állomás

Borháló Borsod — mini-borkóstoló

A helyről: https://kocsmaturista.hu/2022/11/02/borhalo-borsod-kazincbarcika/


6. állomás

Mátyás Király Söröző — ajánlatuk a Kultúr-kocsmatúra résztvevőinek: csapolt Soproni sör és Magna Opyyum Máklikőr 30%.


Túraszabályok és szempontok


Gyülekező: 18:40-kor! A program a nyitóállomáson, a Mezey István Művészeti Központ oldalában lévő GinGinben úgy kezdődik 19:00 órakor, mint egy mozifilm: ekkor már mindenki a székében ül, csak kukorica helyett az italával. Az első italrendelés 18:40-kor kezdődik. Aki aznap személyesen, helyben a Mezey Művészeti Központban venne jegyet, még 18:40-ig befejezve megteheti, de csak a készlet erejéig.

Cím: Kazincbarcika, Rákóczi tér 9., 3700


A gyalogtáv: az állomások közötti idegenvezetős útszakaszok különböző hosszúságúak, de lesznek egészen masszívak is. Bár a séta végig meg-megállós, nem feszített tempós, mégis azoknak javasolják a szervezők a részvételt, akik bírják a hosszabb gyalogtávot. Összesítve nagyjából 3 kilométert tesznek meg a túrázók gyalog.


Időbeosztás: az egyes vendéglátóhelyeken nem áll meg hosszan a menet, inkább egy gyorsan tartalmas ízelítőt kaphatnak a résztvevők, hogy megszerezzék a benyomás-kezdőcsomagot és lássák, hova térnének vissza szívesen.


Előrendelés: a helyszíni rendelés felgyorsítása miatt szívesen vesznek majd fel a végén előrendeléseket e-mailben az egyedi ajánlatokra, hogy már a megérkezés előtt készülhessenek a helyszínek. Az e-mailezésre a regisztrációhoz kapcsolódó adatkezelési tájékoztató az érvényes.


Aki nem lép egyszerre: senki ne ijedjen meg, de nem lesz „senkit nem hagynak hátra” protokoll. Fontos, hogy a csoport együtt tudjon haladni. Ha valaki elesik, természetesen felsegítik, de ha valaki útközben önként betér másik kocsmába, vagy marad egy-egy állomáson még egy italra, ő onnantól alternatív utat jár. Az ő felelőssége behozni a csoportot. A főműsorra kíváncsiaknak együtt kell haladniuk a forgatókönyvvel.


Regisztráció, jegyvásárlás: a programra a lenti linken, előzetes jegyvásárlással lehet regisztrálni. A jegyár programot, idegenvezetést, kocsmatúra-poharat tartalmaz, és ez nyitja meg a csak túrázóknak szóló önköltséges egyedi ajánlatok lehetőségét is. A fogyasztását viszont mindenkinek önállóan kell állnia. FONTOS, hogy a fogyasztás sehol nem kötelező, nem kötött az egyedi ajánlatokhoz, sőt alkoholhoz sem. Az egyedi ajánlotok mellett/helyett mindenki azt iszik, (eszik) amit akar. A Kocsmaturista “szakmailag” senkinek sem ajánlja a túl hamar “elfáradást” (például) az első állomásokon.


Mivel a két napon egy különbséggel ugyanazt az útvonalat teszi meg a két csoport, és nagyjából ugyanaz a tartalom hangzik el, célszerű csupán egyikre előjegyezni. KUL-TÚR KOCSMATÚRA néven található a megfelelő dátum mellett:

https://kolorcity.hu/jegy/


Kérdés, bizonytalanság esetén bárki nyugodtan írjon Messenger üzenetet a kocsmaturista@kolorcity.hu címre!


Esőnapok: augusztus 8. és augusztus 9.


Kedvcsinálónak itt van még a KolorPodcast a Kocsmaturistával készült adása, ahol többet megtudhattok az egyik túravezetó 8 éves kocsmamissziójáról és a végén a jelen Kultúr-kocsmatúráról is hallhattok: 

https://fb.watch/lYPdeDQOTd/