Művészeti rendezvények, alkotó programok szervezése Kazincbarcikán

Projekt címe: Mesélnek a házfalak

Azonosító: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-01026

Kedvezményezett: Egressy Béni Városi Könyvtár

Támogatási összeg: 4 676 509,- Ft

Támogatás mértéke: 89,82%

Az Egressy Béni Városi Könyvtár a projekt megvalósítása során hozzájárul Kazincbarcikán a kreativitás, alkotó tevékenységek ösztönzéséhez és széles közű megismertetéséhez. A megvalósítás során kiemelt figyelmet fordítanak a hátrányos helyzetű gyermekek részvételének ösztönzésére, valamint a felnőtt társasdalom különböző fogyatékkal és hátránnyal élő tagjaira.  A novella írással kapcsolatos programok szervezése, ezen belül: a színes házfalakhoz kapcsolódó „Mesélő házfalak” című mese és novella író pályázat meghirdetése, majd a beérkezett pályaművek könyv és hangoskönyv formájában való megjelenítése. Iniciálé készítése Kazincbarcikáról - pályázati felhívás általános és középiskolások felé. 10 alkalmas kreatív írás workshop foglalkozás fiataloknak a pályázatokra való felkészülés érdekében.

Projekt zárása: 2020.12.31.

 

Projekt címe: Játsszunk most együtt!

Azonosító:

Kedvezményezett: Kazincbarcikai Tankerületi Központ

Támogatási összeg: 5 957 922,- Ft

Támogatás mértéke: 100%

A projekt célja a sakk és hasonló táblajátékok játszásával játékfoglalkozások tartása általános iskolai korosztály számára 4 csoportban heti 1 alkalommal 2 tanéven keresztül. Kazincbarcikai pedagógusok számára nyílt nap szervezése, hogy minél több pedagógust bevonjanak a táblajátékok játszásának szervezésébe, illetve megismerjék a játékok előnyeit.

A sakk, valamint más táblajátékok alkalmazási lehetőségein keresztül segítséget kívánnak nyújtani a pedagógusok és a szülők részére a gyermekek logikai gondolkodásának fejlesztéséhez, a tehetségek felismeréséhez, a szabadidő hasznos eltöltéséhez és a társas viselkedés erősítéséhez. Nyílt játék nap szervezése, gyerekeknek fiataloknak, felnőtteknek – tábla játékok megismertetése érdekében. Családi napok szervezése közös játékokkal két alkalommal. 2 alkalommal az Tankerület általános iskolás diákjai számára a projekthéten belül játékhét szervezése új játékok megismerése érdekében.

Projekt zárása: 2021.06.30.


Projekt címe: Arts Cool

Azonosító: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00189

Kedvezményezett: Barcika Art Kft.

Támogatási összeg: 6 000 000,- Ft

Támogatás mértéke: 96,16%

A projekt célja, hogy a Kolorcity koncepció részeként a város lakosai a művészetet közösségi élményként éljék meg a tánc foglakozásokon és a szoboralkotáson keresztül.

Megvalósul 2019-ben a Kolorfesztiválhoz kapcsolódóan nyitott táncművészeti kurzus, mely során egy héten át minden hétköznap más-más stílusú táncot tanulhatnak az érdeklődők helyi tánctanároktól. A mindennapos táncórák végén köztéren táncelőadásokat szerveznek.

Elkészül egy egyedi stílusú kerámia arcszobor, mely szorosan illeszkedik a köztéri környezethez, növényekhez. A tervek szerint növények a kerámia arc haját képezik. A szoborban a helyi lakosok üzenetei kerülnek beégetésre együttműködve az üzenetet megfogalmazó helyi lakosokkal.

Projekt zárása: 2019. december 31.


Projekt címe: Kreatív nyár

Azonosító: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00188

Kedvezményezett: Barcika Art Kft.

Támogatási összeg: 6 000 000,- Ft

Támogatás mértéke: 100%

A projekt célja, hogy a Kolorfesztiválhoz kapcsolódóan a nyári szünidőben minél több fiatalt, gyermeket megszólítsanak és bevonjanak a közösségi alkotás folyamatába.

A projekt keretében megvalósul egy Képzőművészeti Alkotótábor lebonyolítása középiskolások számára a Deák Szakképző Iskola és Művészeti Gimnázium tanárainak részvételével. A táborban a diákok közösen hoznak létre állandó köztéri alkotást „Kerek erdő” néven, mely témája a természet védelme, szeretete.

A projekt másik fő tevékenysége a Kreatív kuckó programsorozat, melyet a Kolorfesztivál idején bonyolítanak le. A programban helyi civil szervezetek és közösségek bevonásával nyújtanak aktív kikapcsolódást gyerekeknek, kézműves foglakozások, zenei előadások, interaktív kiállítások, népi játékok formájában.

Projekt zárása: 2019. december 31.


Projekt címe: Megmozdul a LEGO – robotika világa az általános iskolában

Azonosító: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00408

Kedvezményezett: „Kazinczy- Kertvárosi Iskolába Járó Gyermekekért” Alapítvány

Támogatási összeg: 5 973 345,-Ft

Támogatás mértéke: 100%

A projekt célja robotikai alapú alkotó tervező – programozó - építő programok megismertetése elsődlegesen a város fiatal diákjai számára – informatikai, természettudományi ismeretek elsajátításának ösztönzésére. A projekt részeként megvalósulnak az alábbi tevékenységek:

  • LEGO programozáson és építésen alapuló robotikai műhelyfoglalkozások szervezése a város 6-14 éves korosztálynak – összesen 135 db alkalommal másfél órás foglalkozásokon
  • „Megmozdul a LEGO” elnevezésű nyílt nap szervezése 2 alkalommal a foglalkozások népszerűsítésére a város lakossága felé

3 alkalommal családi nap szervezése, amelyben szülők és gyerekek közös alkotására nyílik lehetőség

Projekt zárása: 2021. június 30.


Projekt címe: Színes ősz

Azonosító: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00341

Kedvezményezett: Barcika Art Kft.

Támogatási összeg: 5 883 952,-Ft

Támogatás mértéke: 100%

A Színes őszi rendezvénysorozat egy őszi hétvégén a borkészítés hagyományainak megünneplését, illetve kapcsolódóan a népi mesterségek, játékok interaktív bemutatását foglalja magában. A sorozat részeként szerveznek népművészeti kiállítást, valamint jelmezes felvonulást.

Projekt zárása: 20219. december 31.


Projekt címe: Adventi mesevilág

Azonosító: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00340

Kedvezményezett: Barcika Art Kft.

Támogatási összeg: 6 000 000,-Ft

Támogatás mértéke: 100%

2019 decemberében színeses adventi programok valósulnak meg a helyi intézmények, civil szervezetek képviselőinek együttműködésében. Sor kerül az Adventi mesetúra megszervezésére, mely során 4 állomáson mini előadásokkal, bemutatókkal várják az érdeklődőket. Továbbá elkészül egy óriási adventi kalendárium a város egyik emblematikus épületének ablakaiban, ahol 24 napon át újabb és újabb adventi ablak „nyílik meg”. A tervek szerint egy közösségi összefogást igénylő rekordkísérletet is megszerveznek, mely kapcsán cél Magyarország legnagyobb és legtöbb mézeskaláccsal diszitett alkotásának elkészítése.

Projekt zárása: 2020. március 31.