Tíz évesek lettek

A Sajómenti Népművészeti Egyesület 10 éves jubileumi kiállításán vettek részt azok, akik november 17-én délután ellátogattak a Mezey István Művészeti Központ Gyermekek Háza-Kézművesháza galériájába.

  

A tárlatot a Galagonya Citerazenekar muzsikája nyitotta, majd Klimon István, Kazincbarcika alpolgármestere elevenítette fel ünnepi köszöntőjében az egyesülettel kapcsolatos első emlékeit. Ezt követően Neszádeli Gyula, volt elnök, alapító tag, Barcikart-díjas alkotó szólt, aki kiemelte az társulás legfontosabb mérföldköveit, kezdve az indulástól.

  

- Kazincbarcikán 2004-ben egy népművészeti kiállítás kapcsán vetődött fel annak a gondolata, hogy legyen egy egyesület, ami összefogja a városban és a város környékén tevékenykedő alkotókat. A kérdés ott „lógott” a levegőben, de civil jellegű, érdemi lépés az ügyben nem történt. 2006-ban az Egressy Béni Művelődési Központ és Könyvtár Gyermekek Háza-Kézművesház, kézműves tábort szervezett felnőttek részére 16 fő részvételével. Alkotás közben újra felvetődött az egyesület gondolata és egyre konkrétabban fogalmazódtak meg a mit, miért, és hogyan? kérdésre a válaszok. Ezek szellemében 2006 novemberében 18 fő részvételével megalakult a Sajómenti Népművészeti Egyesület.

  

A társulás első, bemutatkozó kiállítására az akkori összes tag - 29 fő - vitt anyagot. Így: a hímzők, fafaragók, kosárfonók, vertcsipke-készítők, bőrművesek, nemezelők, gyöngyfűzők, bábkészítők, valamint a tűzzománcos és a keramikus is.

  

A Sajómenti Népművészeti Egyesületnek többek között volt már kiállítása Budapesten is, de az alkotók önállóan is állítanak össze kiállítást.

  

Gór Mihály jelenlegi elnök elmondta, hogy óriási dolognak tartja az eddig elért eredményeket, s a távlati cél az, hogy az idősebb alkotók helyét az új, ifjú generáció átvegye, hogy az egyesület szellemiségét a jövő nemzedéke is megismerje.

  

A jelenlegi kiállításra 51 tag hozott különböző népművészeti - többek között - használati tárgyakat, melyeket 2017. január 4-éig tekintheti meg a nagyközönség.