Két úr az űrből, a viszkis, az acélemberek és a kicsik

Aki nem műértő, az is talál magának látnivalót a tárlatokon, mert nem csak a kiállítók különlegesek, de a művek sem átlagosak, és nem láthatóak bármikor.


A kozmosz kiállítói


A nyitónapon a Mezey István Művészeti Központ kiállítótermében a nyolcvanhat éves kőművesből és bányászból lett szabadfoglalkozású művész, Tilles Béla Kozmosz-sorozatának festményeiből nyílik tárlat 17 órától. A több, mint százötven kiállítással, számos szabadtéri szoborral büszkélkedhető szobrász- és festőművész szabadiskolákban, a legjobb mesterektől tanulta a képzőművészetet. Az örökifjú, lázadó alkotó elképzeléseit nem mindenhol fogadták kitörő örömmel, de sosem adta fel. Az elmúlt években a kozmosz és a csillagok világa felé fordult. Úgy gondolja, ha megismerjük a kozmoszt, annál inkább megismerjük magunkat, hiszen „ugyanabból az anyagból vagyunk, ugyanúgy működünk, mint az univerzum összetevői”.   

Tilles Béla Kozmosz-sorozat
Tilles Béla Kozmosz-sorozatának egyik festménye

 

Szintén aznap, szerdán 18 órától maradunk a világűrben, egy „megszállott”, Szabó István „Csillagok háborúja” makettkiállítása tekinthető meg a Városi Kiállítóteremben. A Tiszaörsön élő amatőr művész, szemétből hozott létre olyan maradandó műveket, amelyek minden Star Wars-rajongó szívét megdobogtatják. Ő is úgy kezdte, mint minden fanatikus: szerette volna beszerezni az összes film­sorozattal kapcsolatos játékot, relikviát, de ehhez, mint tudjuk a „világ pénze” nem elég. Ő gondolt egy nagyot, és húsz évvel ezelőtt régi tévé- és rádióalkatrészekből, törött falapokból, kidobott üvegekből, üres flakonokból, régi tollakból Csillagok háborúja-maketteket kezdett készíteni. A hihetetlenül élethű gyűjteménye jelenleg közel 60 űrhajómodellből és 20 figurából áll, de sosem fog leállni. A rendhagyó kiállításon biztosak lehetnek benne, hogy nem fognak unatkozni az alkotó személyes  tárlatvezetésén!

Szabó István
Szabó István a „Csillagok háborúja” makettjei között , Fotó: Róbert Németi
 


Formabontó helyszínek


Másnap egy igazán meglepő helyszínen, a kazincbarcikai Tescoban 16 órától a Pollack iskola és tagiskolái diákjai műveinek legjobbjaiból nyílik tárlat. Az ő szemükön keresztül ismerhetjük meg, mit gondol a legújabb generáció Kolorcityről, a lendületesen fejlődő városunkról.
Aztán 17 órától a Kolorlab Innovációs Központban két Munkácsy-díjas „acélember” mutatkozik be „Acél*vonal” és „Hangzatok” című tárlatukkal. Tettamanti Béla összetéveszthetetlen, sokszor humoros rajzai, illusztrációi alapján készült fémszobrai biztos, hogy elgondolkoztatják, sokszor megmosolyogtatják majd a látogatókat.

Tettamanti Béla alkotása
Tettamanti Béla alkotása

 

Kopasz Tamás, a kivételes egri egyetemi tanár szintén izgalmas művekkel készül a 6. Kolorfesztiválra. Bár elsősorban festőművész, de imádja az acélszobrokat és plasztikákat is. Egyedi módszerrel alkot: nála a komolyzene hozza meg az ihletet, zenehallgatás közben születtek meg alkotásai, érdemes minden egyes darabot megtekinteni.

Kopasz Tamás alkotásai
Kopasz Tamás alkotásai

 


Élet a börtön után


Csütörtökön 18 órától Ambrus Attila, a hírhedt „Viszkis” a börtönben elsajátított kerámiatudásának gyümölcseit láthatják az érdeklődők a Mezey-házban. A letisztult formákkal alkotó amatőr saját bevallása szerint még gyerekcipőben jár a szakmát illetően, de folyamatosan fejleszti magát, minden erejével arra törekszik, hogy bebizonyítsa, hogy igenis lehet „kutyából szalonna”! A hitvallása nagyon egyszerű: „Bármit csinálsz, azt csináld jól!” A kiállításmegnyitót követően 18.30-tól Szemtől szemben a „Viszkissel” címmel közönségtalálkozóra és filmvetítésre várják a közönséget, ahol őszintén beszélgethetnek a jó útra tért alkotóval, megismerhetik küzdelmét a múlt árnyaival.

Ambrus Attila
Ambrus Attila