Lázbérci aktív tematikus turisztikai termékcsomagok

A projekt a Lázbérci Tájvédelmi Körzethez kapcsolódóan egy Natúrpark kialakításához kíván hozzájárulni, amelynek része a természeti és kulturális értékek interaktív bemutatása, a turisztikai infrastruktúra és a helyi termékek fejlesztése. Célja továbbá, hogy a Lázbérci-tó környékén, a Bükk északi oldalán gyalogos és kerékpáros túraútvonalak mentén a térség egyedi kulturális-természeti értékeit bemutató helyek, valamint kapcsolódó aktív pihenőterületek jöjjenek létre. 

 

A turisztikai termékcsomagok 3 településen jönnek létre: Tardonán, Mályinkán és Kazincbarcikán. A településeket és a látványosságokat gyalogos és kerékpáros túraútvonal köti össze, az attrakciók mellett pedig mozgáskoordinációs játszóeszközök is telepítésre kerülnek. Ezek az ország első Motorikpark kisrégióját alkotják, együttműködve a szomszédos Pitypalatty-völgy településeivel.

 

Tardona

 

Jókai Mór Emlékszoba és Tájház 

 

Tardonán a Jókai Mór Emlékszoba és Tájház belső felújítása, korszerűsítése valósul meg, ezáltal az épület télen is használhatóvá válik. Az eredeti ingatlan az 1700-as évek elején kántortanítói lakás és református iskola céljából jött létre. Több átépítést követően egy tűzvészben leégett, majd 1897-ben kapta meg jelenlegi arculatát.

 

A ház a település hagyományos — elsősorban a kenderfeldolgozáshoz köthető — népi eszközeit mutatja be, emellett Jókai Mórnak is emléket állít, aki az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverését követően a településen bujkált. 

 

Motorikpark

 

A Jókai-ház közelében, a település központjában, a helyi rendezvényeknek is helyet adó területen mozgáskoordinációs kis játszótér fejlesztése valósult meg (a sportpálya mellett) a Motorikpark részeként. 

 

Mályinka

 

Ökoturisztikai látogatóközpont és tanösvény kialakítása — Motorikpark

 

Mályinkán a volt tűzoltószertár épületéből kialakított Ökoturisztikai látogatóközpont valósul meg a projekt részeként. Itt az érdeklődők a Bükk hegység élővilágával, valamint a térség hagyományos erdészeti mesterségeivel ismerkedhetnek meg, interaktív formában. A foglalkoztató asztalnál különböző, a kiállítási anyaghoz kapcsolódó feladatokkal tölthetik el idejüket a résztvevők.

 

A látogatóközpontban elsődlegesen domborzati modellek bevonásával jelenik meg a környezet, valamint hagyományos és korszerű digitális eszközök informálják a látogatókat. A térség természet- és növényvilágáról interaktív kvízprogram érhető el többféle célcsoportnak, eltérő nehézségben (pl. papíron és okostelefonon is). A központ információs pontként is szolgál majd a településről induló vagy érkező turisták számára. 

 

Kazincbarcika

 

Horgászturizmus fejlesztése a kazincbarcikai Csónakázó-tavon

 

Kazincbarcikán a horgászturizmus fejlesztéseként 2 db esőbeálló építése valósul meg a Csónakázó-tó közvetlen környezetében, melynek célja az ide érkező horgászok komfortérzetének javítása. Jegyárusító pontként is funkcionáló innovatív okospad kerül telepítésre a Csónakázó-tavat körülölelő parkban. 

 

A fejlesztés részeként mozgáskoordinációs játszóeszközök is megvalósulnak, minden célcsoport számára érdekes mozgáskoordinációt, ügyességet, erőfejlesztést biztosítva. Jellemzően hagyományos anyagokból készült játszóeszközök kerülnek elhelyezésre, melyek önmagukban is szolgáltatást nyújtanak, de összehangoltan telepítve a térség egészét vonzóvá teszik a látogatók számára. A játszóeszközök folyamatosan elérhetőek és ingyenesen vehetőek igénybe.

 

A projekt azonosító száma: TOP-1.2.1-16-BO1-2017-00022 
A projekt elnevezése: Lázbérci aktív tematikus turisztikai termékcsomagok kialakítása

 

(x)
ℹ️ Ez a cikk fizetett PR-cikk, megrendelője  Kazincbarcika Város Önkormányzata